Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) intése ellenére 1 százalékponttal, 13-ról 12 százalékra csökkentette irányadó kamatlábát az izlandi jegybank. A Sedlabanki az elmúlt három hónapban már negyedszerre vágott az alaprátán, mely tavaly októberben még 18 százalékon állt.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Az eredeti kamatemelést az IMF kényszerítette ki, miután az ország gazdasága, a pénzügyi válság eszkalálódásának következtében, tavaly ősszel összeomlott, s a szigetország a a pénzügyi szervezettől 5,1 milliárd dolláros hitelt vett fel.

A lépcsőzetes kamatvágásra az infláció mérséklődése biztosít teret, a pénzromlás mértéke múlt hónapban egyéves mélypontra, 11,6 százalékra süllyedt. Ennek ellenére az IMF képviselői múlt heti, izlandi látogatásukon óva intettek a radikális kamatvágástól, mert az könnyen az izlandi korona újabb gyengüléséhez vezethet. A szakszervezetek és a vállalati szféra képviselői viszont a ráta mérséklése mellett kardoskodnak, hiszen ők szenvedik meg a válságos gazdasági helyzetet, az idénre prognosztizált 11 százalékos GDP-zsugorodást - írja a pénteki a Napi Gazdaság.

Az izlandi jegybank figyelmen kívül hagyta az IMF javaslatát és tegnap további, kis lépésekben végrehajtott, kamatvágásokat helyezett kilátásba, valószínűsítve az infláció további csökkenését: számításaik szerint 2010 elejére akár a 2,5 százalékos célszámig is süllyedhet a pénzromlás mértéke. A valós helyzet tudatában eközben a Sedlabanki természetesen igyekszik megtartani a jelenleg 630 milliárd koronányi (5,12 milliárd dollár) koronában jegyzett eszközt birtokló külföldi befektetőket.

A befektetők a hatályos korlátozások miatt egyelőre nem válthatják át eszközeiket más valutában jegyzett eszközökre. Az izlandi jegybank csak fokozatosan, két év alatt akarja feloldani a most érvényes korlátozásokat.