Vágólapra másolva!
Péntek délelőtt gyengült a forint a bankközi devizapiacon, a magyar deviza értékvesztésében szerepet játszott, hogy a vártnál rosszabb lett az ipari statisztika.
Vágólapra másolva!

A pénteki kereskedés első óráiban veszített értékéből a magyar deviza. Az euró jegyzése csütörtök este és péntek reggel még 285,50-286,50 forint között mozgott, Később a vártnál gyengébb ipari termelési adatok közzétételét követően gyengülni kezdett.

A Központi Statisztikai Hivatal által publikált számok szerint 27,1, a korrigált adatok alapján pedig 25,3 százalékos volt az éves szintű csökkenés. Ez elmarad a várakozásoktól, a Reuters előrejelzése 21,3 százalékos, a Dow Jones hírügynökség szerint pedig 16 százalékos éves visszaesésre számítottak a szakértők a márciusi 19,6 százalékos hanyatlás után. Az adatok megjelentése után lejtőre került a forint, az euró árfolyama 288 felett is járt, később, fél 11 körül valamivel e szint alatt volt a kurzus.

A lett devizaleértékelési aggodalmak miatt szerdán elszenvedett árfolyam esést követően stabilizálódtak a térségbeli devizák, a forint 286 forintos euróárfolyam környékén ingadozott. Ekkor 275-290 forintra szélesedő mozgási sávot jeleztek előre rövid távra a kereskedők, a bizonytalansági tényezők fokozódása miatt. Az ipari termelés vártnál nagyobb visszaesése miatt borúsabbá vált gazdasági kilátások miatt most a széles sáv felső határa 290 fölé, 292 forint környékére tolódott el.