Kétszázmilliárdos többlet a külkermérlegben

Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb mértékben javult a magyar külkereskedelmi mérleg 2009 első három hónapjában. Az export és az import is 25 százalék feletti mértékben csökkent, jelentősen visszaesett az energiahordozók behozatala.
Vágólapra másolva!

A külkereskedelmi mérleg az előzetesen közöltnél magasabb, 619,1 millió euró (198,1 milliárd forint) aktívumot mutatott az idén január-márciusban. Az egyenleg 123 milliárd forinttal javult a tavalyi 75,6 milliárd forint pozitívumhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön.

A hivatal május eleji gyorsjelentésében ennél kisebb, 609,3 millió euró (195,1 milliárd forint) pozitívumot jelzett előre.

Az idei első negyedévben a behozatal 13,228 milliárd euró volt - 28,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest -, míg a kivitel 26,3 százalékkal mérséklődött, így 13,847 milliárd eurót tett ki.

Az energiahordozók behozatalának volumene 2009 első negyedévében 30 százalékkal volt kevesebb, mint 2008 azonos időszakában. Ezen belül a kőolaj és kőolajtermékek importvolumene (33 százalékos árszintcsökkenés mellett) 31 százalékkal, a gázbehozatal volumene pedig 76 százalékos árszintnövekedés mellett 37 százalékkal esett vissza.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportja 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, miközben az import 10 százalékkal esett vissza. Az export növekedésének legfőbb tényezője a gabonakivitel 45 százalékos bővülése volt, a gabona és gabonakészítmények árszintjének mintegy 23 százalékos csökkenése mellett. Importban a zöldség és gyümölcs, valamint a cukor, cukorkészítmény az átlagnál nagyobb mértékben esett vissza, miközben az élő állat, a hús és húskészítmények behozatala bővült.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan származó behozatal 18 százalékkal, illetve 24 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben. Az EU-n kívüli országokba irányuló export és az onnan származó import az első negyedévben 34 százalékkal, illetve 27 százalékkal esett vissza a bázishoz képest.

Akár Törökország

Nem okoztak meglepetést a részletes külkereskedelmi adatok az elemzők számára, akik szerint az export első három havi visszaesése a világgazdasági recessziót, míg az import jelentős csökkenése a belső kereslet összeomlását tükrözi.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a negyedév végi, márciusi adatok alapján már stabilizálódni látszanak a külső piacok. Úgy vélte, a kivitel éves szinten jelentősen csökken, miközben visszaesése érzékelhetően lassulhat.

Ádám Zoltán, a TakarékBank vezető elemzője szerint az első három havi, több mint 619 millió eurós többlet jelentősnek mondható. Egyik pozitív hatása, hogy ellensúlyozza a bruttó hazai termék (GDP) termelésoldali visszaesését. Mindez nem egyedi eset a térségben, Törökország is hasonlóan teljesít.

Trippon Mariann szerint az idén a belső kereslet komolyabb élénkülése még nem várható, ezért az import továbbra is nyomott marad, miközben az exportban a második félévben már elképzelhető némi javulás, ami tovább mérsékelheti az ország sérülékenységét.