Vágólapra másolva!
A forint pályáját a csütörtöki nap során mindenek előtt a lett deviza mozgása, illetve az azzal kapcsolatos várakozások határozták meg. A jelek szerint a "lett járvánnyal" kapcsolatos félelmek csökkentek, a jegyzések ugyanis nem gyengültek tovább, az euró 286 forint körüli szinteken állt kora este.
Vágólapra másolva!

Bár az elmúlt napokban több szakértő is a magyar deviza erősödését és 275 forint körüli árfolyamot vetített előre, de szerdán megváltozott a helyzet, és a negatív irányba indult a forint: a szerda reggeli 279-280 forinttal szemben csütörtök reggel 288 forint körül jegyezték az eurót. A délelőtt során minimálisan erősödött a magyar deviza, délben 286-287 forint körül jegyezték az eurót, délután 6 óra körül pedig 286,26 volt a kurzus. Ugyanekkor a dollár 201,52, a svájci frank pedig 188,80 forintnál járt.

A szerda reggel óta bekövetkezett forintgyengülésben fontos szerepet játszottak a lettországi események. A magyar deviza esését a lett deviza leértékelésétől való félelem okozta, az aggodalmak attól erősödtek fel, hogy a lett jegybank által meghirdetett állampapír-aukción egyetlen vételi ajánlat sem érkezett.

Nehéz kikerülni a kalapból

A Commerzbank szakértői kiemelik: a lett problémák kedveztőlenül befolyásolják a befektetők kockázatéhségét. Bár nálunk talán nincs akkora a baj, nem lesz kétszámjegyű a GDP visszaesés és az államháztartási hiány, de ha egyszer ugyanabba a kalapba kerül az ember, mint az ekkora problémákkal küzdő országok, akkor nem meglepő, ha nem tud könnyen kikerülni onnan - teszik hozzá a bank szakemberei.

Az Erste piaci kommentárja úgy fogalmaz, a lettek sikertelen kötvénykibocsátása aggasztónak tűnik, de Magyarország többször bebizonyította, hogy képes az állampapír-aukcióra, így a mostani reakció, azaz a forint erőteljes gyengülése túlzónak tűnik. A Commerzbanknál úgy vélik, a lett fordulatoktól függően, nem zárható ki a további forintgyengülés, ebben az esetben az euró gyorsan elérheti a 290 forintos szintet.

Év végére 280 forintos eurót vár a Concorde

Más piacokon is érződött a lett probléma: a jelentős balti kitettséggel rendelkező svéd Swedbank részvényének árfolyama 16 százalékkal esett. Amennyiben Lettország leértékelné a nemzeti devizát, a latot, úgy ez a másik két balti állam devizáját is nyomás alá helyezné, ez pedig egy régiós leértékelési/leértékelődési járvány kialakulásával is járhatna - hívja fel a figyelmet a Concorde elemzése.

Bár a lett és a magyar gazdaság közötti direkt gazdasági kapcsolatok elhanyagolhatóak, a mostani folyamatok jól mutatják, hogy jellemzően nem a fundamentumok mozgatják az árfolyamokat, a kelet-európai piacokon az utóbbi hetekben látott hangulat és likviditásbőség miatt bekövetkezett áremelkedés eléggé törékeny. A kérdés az, hogy az elmúlt hónapokban a külföldiek által megvásárolt, mintegy 200 milliárd forint értékű magyar részvényállományból megindul-e egy eladási hullám, vagy pedig a befektetők hidegvérűen tartják a papírokat.

A Concorde az év végére 280 forintos euróárfolyamot vár javuló kereskedelmi és fizetési mérleg és a bőséges IMF-finanszírozás miatt, azonban az év folyamán még heves viharokra, és gyakori, a szerdaihoz hasonló árfolyammozgásokra is számítunk, átmenetileg jóval gyengébb is lehet a forint. Vélhetően a tegnapi napon látott mozgás is megerősíti azt, hogy az MNB a korábbinál jóval szigorúbb legyen a monetáris politikát tekintve, vagyis a nagyobb piaci vihar elkerülése érdekében a magyar jegybankároknak nagyon óvatosan kell csökkenteniük a kamatszintet. A Concorde szakértői az év végére is csak 8 körüli alapkamatra számítanak, amely a fejlődő és a fejlett országokban az egyik legmagasabbnak számít.

"Lélektani alapon gyengülhet a forint"

A távirati iroda által idézett elemzők szerint valószínű a lett valuta árfolyamának kiigazítása az ERM-2 árfolyamrendszeren belül, de ez jó eséllyel rendezett körülmények között megy végbe, és így a szélesebb térségi járványhatás csak átmeneti lesz (a latot 2005-ben vették fel az ERM-2-be). A legesélyesebb forgatókönyv az, hogy Lettország az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egyeztetve helyezi át a sávon belüli középárfolyamot, potenciálisan akár a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv gyenge végére.

A londoni elemzők szerint Lettország ERM-2-paritásának áthelyezése nyomán ugyanakkor valószínűleg Litvánia - és kevesebb eséllyel - Észtország is hasonló lépésre szánná el magát, szintén az EU-val és az IMF-fel egyeztetett módon. A szakértők azt hangsúlyozzák, hogy a többi közép-kelet-európai gazdaság teljesen különbözik a balti térségtől. "Lélektani alapon elképzelhető a forint, a zloty, a román lej vagy a cseh korona eladása néhány napig, esetleg pár hétig, de semmilyen fundamentális kapcsolat nincs a két térség között, még a bankszektorok közti átfedés is nagyon csekély" - áll a 4cast csütörtöki elemzésében.