Románia 5 milliárd euró befektetésre számít az idén

Vágólapra másolva!
A külföldi befektetéseket közvetítő romániai ügynökség (ARIS) 17 befektetési szándéknyilatkozatot fogadott az idén, 930 millió eurót meghaladó összértékben. Az szervezet idei évben összesen 4,5-5,0 milliárd eurós közvetlen külföldi tőkebefektetéssel számol Romániában.
Vágólapra másolva!

A beruházások együttesen közel 4 ezer munkahelyet teremtenek majd. A legnagyobb közülük, 150 millió euró értékben, a vas- és acéliparban valósul meg. A befektetések fő célterületei emellett a megújítható energiaforrások kiaknázása, a gépgyártás, az autóalkatrész-gyártás, valamint a fafeldolgozás.

"Románia az egyik legkedveltebb befektetési célországnak számít a térségben, mivel a világgazdasági válság kevésbé érezteti hatását mint más, fejlettebb országokban" - idézte Sorin Mihai Vasilescut, az ARIS elnökét szerdán az Agerpres hírügynökség.

Románia előnyeiről beszélve. Vasilescu az EU 500 milliós piacának közvetlen elérhetőségét, a 21 millió fogyasztót számláló egyik legnagyobb kelet-európai nemzeti piacot, valamint az országnak a szovjet utódállamok, a Balkán, a Közel-Kelet és Észak-Afrika felé vezető 4-es, 7-es és 9-es európai szállítási folyosón elfoglalt stratégiai helyét emelte ki. Befektetési szempontból a pozitívumok közé sorolható a viszonylag alacsony bérköltség is. Az elnök negatívumként az infrastruktúra alacsony fejlettségi szintét említette meg.