Megroggyant nap végére a BUX

Vágólapra másolva!
A délelőtti felfelé araszolgatás után délután esésbe fordult a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX 415,11 pontos, 2,66 százalékos csökkenéssel, 15 192,26 ponton zárt szerdán. A nagyok közül csak a gyógyszeripari papírok nem gyengültek.
Vágólapra másolva!

Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta: a magyar tőzsde "viszonylag kiegyensúlyozott" teljesítményt nyújtott, amíg "fel nem keltek a tengerentúlon". Ezt követően azonban rövid, de komoly esés következett be a kereskedés utolsó másfél órájában, ami teljesen összhangban volt a fejlett, illetve a régiós piacok mozgásával - fűzte hozzá.

Az üzletkötő szerint a veszteségekből még nem lehet egyértelműen a hosszú ideje tartó tőzsdei emelkedések trendfordulójára következtetni, mivel a szerdai események még egy "kis technikai korrekcióba is beleférnek".

Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szintén nem kívánt messzemenő következtetéseket levonni a világpiacok szerdai mozgásából, ugyanakkor - Vaszkó Szabolcshoz hasonlóan - hangsúlyozta, hogy már régóta számítanak egy "jelentősebb visszaesésre".

Hozzátette: a hónapok óta érezhető gazdasági optimizmus táplálta "vad emelkedések" után viszonylag hamar bekövetkezhet egy tőzsdei zuhanás a jelenlegi "gazdasági fundamentumok" alapján.

Az OTP árfolyama 4,26 százalékkal gyengült, 3502 forinton zárva. A bankpapírok forgalma 18,3 milliárd forint volt. A Mol 440 forintot esve 12 850 forinton zárt, ami 3,31 százalékos gyengülésnek számít.

A Magyar Telekom 595 forinton fejezte be a kereskedést, 19 forinttal 3,09 százalékkal gyengébben a tegnapi záráshoz képest. A gyógyszeripari nagyok közül az Egis megőrizte tegnapi, 15 150 forintos árfolyamát. A Richter pedig 0,89 százalékkal 30 770 forintig erősödött.