Vágólapra másolva!
Angela Merkel szokatlanul élesen kritizálta a világ vezető jegybankjait, a német kancellár szerint ugyanis a "nem konvencionális" jegybanki eszközök alkalmazása nem enyhíti, hanem épp súlyosbítja a válság hatásait.
Vágólapra másolva!

Merkel a Financial Times (FT) tudósítása szerint komoly kritkával illette az egyesült államokbeli Federal Reserve (Fed), a londoni Bank of England (BoE) és a frankfurti Európai Központi Bank (EKB) által az utóbbi időben követett stratégiát, a központi bankok ugyanis eddig nem alkalmazott eszközöket használva jelentősen bővítették a pénzkínálatot.

A kancellár kommentárja különösen annak fényében meglepő, hogy Németországban a politikai vezetés szinte sosem minősíti a monetáris politikai döntéseket.

"Nagyon szkeptikus vagyok mind a Fed, mind pedig a Bank of England akcióinak hatékonyságával kapcsolatban" - fogalmazott Merkel, aki szerint az EKB sem tudott ellenállni a nemzetközi nyomásnak, és a fent említett bankok nyomába lépett. A kancellár szerint vissza kell térni a korábban követett, független jegybanki politikához.