Vágólapra másolva!
Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter kedden nagyra értékelte a kínai vezetés "megértését" az amerikai költségvetési politika iránt, cserébe megígérte, hogy a kínai kormány amerikai befektetéseit nem érheti kár, és hangfogót tett a szokásos amerikai követelésre is, hogy Kína értékelje föl a jüant, kereskedelmi többletének csökkentése végett.
Vágólapra másolva!

E minőségében első kínai látogatása közben az amerikai pénzügyminiszter három tévéállomásnak nyilatkozott, és biztosította a kínai kormányt, hogy "nyugodtan alhat" amerikai kincstárjegyei felől, mert az amerikai kormány elkötelezett az erős dollár és az alacsony infláció mellett. Az is megígérte Kínának, hogy az amerikai kormány rögtön a lehetőségei között fog élni, amint a válság elmúlik.

Kína az amerikai államadósság legnagyobb egyedi vásárlója, utolsó adat szerint 768 milliárd dollárja feküdt március végén amerikai kincstárjegyben, és a kínai kormány az utóbbi időben többször aggodalmát fejezte ki, hogy a növekvő amerikai költségvetési deficit és a Fed dollárhígító politikája nyomában fenyegető infláció rontani fogja e befektetés értékét. Az amerikai államháztartás hiánya ebben a költségvetési évben terv szerint az amerikai hazai össztermék (GDP) 12,3 százaléka lesz, ez négyszer nagyobb a gazdaságélénkítés miatt szintén növekvő kínai hiánynál.

A kínai kormány, a nemzetközi nyomás hatására, 2005. júliusban tette lehetővé a jüan napi lebegtetését, azóta a kínai valuta több mint 20 százalékkal drágult a dollárhoz képest. Ám tavaly nyár óta a kínai kormány fékezi a jüan erősödését, éppen az export támogatása végett. Evégett erőteljesen vásárolja a dollárt, amelyet viszont kénytelen amerikai eszközökbe fektetni. Ezzel segít finanszírozni az amerikai deficitet, és ez most találkozik Washington érdekével.