Vágólapra másolva!
A legnagyobb európai olcsó jegyes légitársaság, az ír Ryanair kedden 169 millió eurós veszteséget jelentett adó után a márciussal zárult üzleti évéről. Egyszeri tételek nélkül azonban nyereséges lenne a vállalat.
Vágólapra másolva!

A veszteséget részint a volt ír állami Aer Lingus légitársaságban lévő részesedésének leértékelődése okozta, ez 222,5 millió eurós mínuszt jelentett a Ryanairnek, részint a légiflottájának ritkítása és leértékelése miatt további 51,6 millió eurót kellett leírni.

Egyszeri tételek nélkül ellenben 105 millió euró lett az adózott eredmény. Ez 78 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, de messze több az elemzők várta 36 milliónál. A viszonylagos sikert az hozta, hogy tavaly nyár óta jelentősen csökkent az üzemanyagköltség, és a válság indokolta takarékosság közepette nőtt az utasok érdeklődése a "fapados" légi közlekedés iránt a hagyományos légitársaságok rovására.

A Ryanair ebben az üzleti évben 200-300 millió eurós adózott eredményre számít egyszeri tételek nélkül. A Ryanair decemberben közölte, hogy az addigi hétből két budapesti járatát törli a repülőtéri díjak emelése miatt.