Jelentős drágulás a pesti tőzsdén

Vágólapra másolva!
Jókora emelkedéssel nyitott kedden a budapesti börze irányadó indexe, a vezető papírok 2,7-5,5 százalékos erősödést értek el nem sokkal a kezdés után.
Vágólapra másolva!

Kiváló a hangulat a budapesti börzén, a BUX fél 10 után 15 539 pontnál járt, ami több mint 4 százalékos plusznak felel meg. Valamennyi vezető részvény jókora erősödéssel nyitott. Az OTP árfolyama 5,5 százalékkal 3724 forintra ugrott, a Mol jegyzése 3,6 százalékkal 12 900 forintra emelkedett. Ezzel párhuzamosan a Magyar Telekom 3 százalékkal 613, a Richter pedig 2,7 százalékkal 30 100 forintra drágult.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője közvetlenül a nyitás után a távirati irodának elmondta: "rettenetes pluszra" számít a keddi kereskedésben. Az elemző emlékeztetett arra, hogy hétfőn a cseh és lengyel piacokon nagymértékű emelkedés volt, s a BÉT kedden behozhatja a lemaradást - mondta Balásy, és hozzátette: a Molnál a közel 10 százalékos pénteki esés után nagy visszapattanás következik, akár felfüggesztés is elképzelhető. A Matáv és a Richter szintén nagymértékben emelkedhet, az OTP erősödése mérsékeltebb lehet.

Kuti Ákos, a Cashline részvényelemzője is megerősítette, hogy inkább trendkövetésről van szó, ami az ünnepi szünnap miatti kimaradás miatt tűnik ilyen nagynak. Hozzáteszi: pénteken sokan realizálták a profitjukat, ezért volt akkora esés, így van honnak visszalépni. A világ tőzsdéi szárnyalnak, kérdés, hogy az optimizmus meddig tart ki. Vállalati felminősítések is segítik az egyes cégeket. Az OTP is kedvezőbb besorolást kapott egy hazai elemző cégtől, de Kuti szerint ez a része kevésbé hangsúlyos. A külföldi befektetők inkább ágazatokra koncentrálnak: jól megy a világban a bankszektor, ezért veszik az OTP-t is.