Már 67 dollár felett az olajár

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hétfőn a szabadpiaci nyersolaj ára átlépte a hordónkénti 67 dolláros árat: az amerikai könnyűolaj jegyzése júliusi szállításra 67,05 dollárig ment fel kora reggel az ázsiai elektronikus kereskedésben. A drágulás a pénteki záró árhoz képest csaknem háromnegyed dollár volt. Ez a drágulás a pénteki 1,15 dolláros áremelkedést követte.

Londonban az északi-tengeri Brent olajféleség jegyzése is 74 centtel ment fel hétfőn reggel, amivel a kontraktus ára elérte a hordónkénti 66,26 dollárt. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj péntek reggel 64,67 dollár volt Londonban júliusi szállításra, 28 centtel drágább a csütörtöki zárónál. A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate péntek reggel hordónként (159 liter) 65,38 dollár volt júliusra a chicagói Globexen, 30 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál.

Elemzők szerint az olaj drágulását hétfőn elsősorban az idézhette elő, hogy a nagy piaci befektetők a dollár gyengülése miatt - és a nyersolajat dollárban jegyzik - főleg nyersanyagokat igyekeznek vásárolni. A kőolaj szabadpiacán az árak március második felétől ugrottak meg, ezt megelőzően az olaj jegyzése még 35 dollár alatt is volt.