Javulás jelei az európai feldolgozóiparban

Vágólapra másolva!
  
Vágólapra másolva!

Az európai feldolgozó ipar kibocsátása ugyan nem nőtt májusban sem, de az ágazat beszerzési menedzsereinek véleménye szerint már kevésbé zsugorodott, mint a megelőző hónapokban. A májusi menedzserindex (PMI) értéke 40,7 pont lett, ami jelentősen nagyobb az áprilisi 36,8 pontnál, de a feldolgozóipari tevékenység bővülését az 50 pont feletti érték jelzi.

Az eurózóna feldolgozóipara az elmúlt hét hónapban ennél rosszabb PMI-értékeket mutatott, miközben a szektor tevékenysége tavaly májusban még 50,6 ponttal bővülést jelzett. Igen pozitív még, hogy most májusban az átfogó PMI indexen belül a rendeléseknek a készletekhez viszonyított arányát kifejező részindex 2007. novembere óta a legnagyobb értéket érte el, viszont nem ad optimizmusra okot, hogy a foglalkoztatottság részindexe májusban az egymást követő 12. hónapban is jócskán 50 pont alatti lett, azaz nem utal tényleges javulásra.

A legnagyobb euróövezeti gazdaság, a német PMI indexe is igen kedvezően változott áprilisról májusra: 35,4 pontról 39,6 pontra ugrott, azaz a szektorban ugyan tart a zsugorodás, de mértéke egyre szerényebb. A német PMI-indexen belül az új rendelések részindexe már 42,6 pontot ért el, több mint 5 és fél ponttal jutott közelebb az 50 ponthoz, ami a feldolgozóipari rendelések növekedését jelzi.