Vágólapra másolva!
Megugrott a nemzetközi költöztetők forgalma a gazdasági válság miatt, az adatok részben arra utalnak, hogy a korábban megszokottnál több külföldi menedzser költözik el Magyarországról. A váltás nagy nyertesei a nemzetközi költöztető cégek, amelyek a menedzsercserék lebonyolításában közreműködnek. Sokszor nemcsak egyszerű költöztetést vállalnak e szolgáltatók, hanem munkavállalási és letelepedési engedélyeket is intéznek, sőt iskolát is keresnek a vállalatvezetők gyerekeinek.
Vágólapra másolva!

A gazdasági válság a vállalatok belső életébe is beleszól, és itt nemcsak az alkalmazotti létszám egyszerű csökkentésére (a leépítésekre) kell gondolni, hanem a vállalatvezetés átalakítására is.

Logikus következménye lehet a visszaesésnek a drágábban alkalmazható külföldi menedzserek hazaköltöztetése, azok olcsóbb vezetőkkel való helyettesítése: Magyarországon is vannak is arra utaló jelek, hogy a megszokottnál nagyobb a mozgás a külföldi menedzserek körében, de a kép korántsem egyértelmű.

A kamarák nem érzik a külföldiek költözését

Dávid Péter, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) ügyvezető igazgatója az [origo]-nak elmondta: hivatalos statisztikáik nincsenek arról, hogy hazavándorolnak-e a magyarországi cégeknél dolgozó külföldi menedzserek a válság miatt. Szubjektív benyomása viszont - a konferenciáikon, rendezvényeiken való megjelenés alapján -, hogy nem csökkent a külföldi menedzserek részaránya az Amerikai Kereskedelmi Kamara tagvállalatainál.

Elsősorban a kulcspozíciókban fordulnak elő a külföldi menedzserek, így az ügyvezetők, vezérigazgatók, pénzügyi és sokszor a marketingvezetők töltik be a bizalmi állásokat a külföldi érdekeltségű cégeknél. Hazavándorlás tehát Dávid szerint nincs a válság miatt, attól függetlenül viszont megfigyelhető, immár hosszú évek óta, hogy növekszik a magyarok száma a felsővezetésben. Ennek az az oka, hogy a külföldi cégek előszeretettel cserélik helyi erőkre a vezetőket.

A helyieket olcsóbb alkalmazni

Ez egyrészt összefügg a magyarok iránti bizalom erősödésével, másrészt azzal, hogy helyieket olcsóbb alkalmazni: nem kell lakást bérelni nekik, nem kell a gyerekeiket iskoláztatni, és a tb- és egészségbiztosítási járulékok is alacsonyabbak a magyarok esetében, mint az ideköltöző külföldieknél. Dávid nem tapasztalt elvándorlást, cserét viszont igen: a cégek igyekeznek fiatal vezetőket kulcspozícióba helyezni a válság miatt. Így a tapasztalat mostanában kevésbé fontos tényező, sokkal lényegesebb válságkezelés idején a dinamizmus.

Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi kamara kommunikációs vezetője sem érzékeli, hogy mostanában több német menedzser térne haza a szokásosnál. A felsővezetők általában határozott idejű szerződéssel rendelkeznek, ezért Wölfer szerint előfordulhat, hogy a lejáró szerződéseket nem hosszabbítják meg. Szerinte is igaz ugyanakkor, hogy hosszú évek óta növekszik a menedzsmentekben a magyarok aránya.

Megugrott a költöztető cégek forgalma

Statisztikák tehát nincsnenek, de annyi bizonyos, hogy a válság miatt megugrott a nemzetközi költöztető cégek forgalma. Kifejezetten jót tesz ugyanis - egy darabig legalábbis - a nemzetközi költöztetőknek, amikor egy multinacionális cég úgy dönt, hogy egy országban nem kíván tovább működni, vagy a korábbinál csak kisebb létszámot tart fent. Ekkor a külföldi menedzserek is távoznak, nemcsak a helybeli munkavállalókat bocsátják el. A menedzser távozása minél gyorsabban zajlik le, annál jobb a cégnek, hiszen nem kell a vállalatvezető lakását tovább bérelni, a fizetését sem kell tovább folyósítani és a telephelyet is sürgősen lehet felszámolni.

Ami a bajban jó a megrendelőknek, az még jobb a költöztető cégeknek: minél gyorsabban akar valaki költözni, annál nagyobb árat hajlandó megfizetni ezért. Van amúgy különbség a megrendelők között is. A prémium kategórián belül is különböznek a szolgáltatások: egy világcég vagy egy nagyobb ország diplomáciai képviselete többet engedhet meg magának itt is, mint a kisvállalatok vagy a miniállamok. (Ez persze azért nagyrészt a megrendelő cég szervezettségén is múlik, nem feltétlenül csak az anyagi lehetőségein.)

Az angliai központú TEAM Allied (korábban: Allied Pickfords) a világ egyik legnagyobb költöztető cégcsoportjának, a TEAM Groupnak a tagja, és elsősorban külföldi megbízókkal áll kapcsolatban, sokszor globális szerződések keretében. Az angol vállalat magyarországi képviseletén is érzik a válság hatását. Bársony Dávid, a társaság magyarországi vezetője az [origo]-nak elmondta: hosszabb távon ők is a kiszámítható, fokozatos növekedésre alapozzák tevékenységüket, de a gazdasági válság vagy a nemzetközi fegyveres konfliktusok időnként megemelik a forgalmukat.

Szokásosnál előbb hazahívott menedzserek

Így a mostani krízis miatt megbízásaik bizonyos időszakokban - pár hónapig - 50-100 százalékkal is megugrottak. Ez éves szinten nem jelent dupla akkora forgalmat, de például idén január-március között igen jelentős volt a bővülés. Ennek oka az, hogy sok külföldi cég rendkívül gyorsan, és a szokásosnál előbb, szerződésük lejárta előtt hívta haza Magyarországról menedzsereit - mondta Bársony.

A TEAM Alliednek hosszabb távon ez természetesen nem jó, hiszen sokszor globális keretszerződésekről van szó esetükben, így forgalmuk a cégek stabil növekedése miatt bővül. A fegyveres konfliktusok vagy a válság idején ugyanakkor megnövekszik az igény a gyors szolgáltatásokra. Nagykövetségek, diplomáciai képviseletek evakuációjakor rendkívüli erőfeszítéseket kell tenniük nekik is - előfordult már, hogy valakit rövid időn belül többször is ide-oda kellett átpakolniuk, ami országok közötti mozgást jelentett.

Speciális szolgáltatások

A különleges szolgáltatások közé tartozik, hogy ha a bejárati ajtón nem lehet bizonyos bútorokat kivinni, akkor akár liftet is építenek a teraszra vagy mondjuk az erkélyre, és a helyben összeszerelt felvonóval juttatják le vagy fel a nehezebb darabokat. Ha valaki a háziállatait akarja szállíttatni a világ egy másik országába, vállalják például a kutya sétáltatását útközben, de macskákat, teknőcöket és más állatokat is visznek külföldre, biztosítva a megfelelő körülményeket.

A költözködéskor különleges csomagolóanyagokat használnak. Így például kasírozott fóliát, többrétegű fóliákat, speciális plédeket. A bútorokat anyaguk szerint is eltérően csomagolják. Műanyagot például nem érintenek bőrgarnitúrához, mert a két anyag "összeég" egy hosszabb költözködés idején, ezért használják a többrétegű, belül és kívül is más-más anyagú csomagolóeszközöket.

Gazdasági válság idején előfordul az is, hogy egy cég más például kontinensre kíván ugyan terjeszkedni, de a stratégiai döntést meg kell változtatni. Ilyenkor is történt már, hogy a TEAM Allied többször mozgatott - akár kontinensek között is - komplett lakás- vagy házberendezéseket. Ez a mostani krízis esetén sem ritka. Ugyanakkor megszokottabbak a kontinensen belüli mozgások, a racionalizálások miatt sok menedzser tér például haza Magyarországról Nyugat-Európába.

Az EuroMove Relocation and Fine Art Shipping nemzetközi költöztető cég forgalma tavaly 50 százalékkal nőtt. Idén eddig szintén felével bővültek a megrendeléseik - mondta el az [origo]-nak a cég ügyvezető igazgatója, Deák Adrienne. Mindazonáltal Deák szerint nem egyértelmű a tendencia, hogy csakis elmennének tőlünk a külföldi menedzserek, inkább a cserélődés fokozódik, tehát jönnek újak is külföldről. Az ügyvezető felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak hazafelé költöznek a menedzserek, gyakori az is, hogy valamilyen harmadik országba mennek tovább Magyarországról. Mint a Magyar Költöztetők Szövetségének elnöke, Deák a nemzetközi tendenciák alapján is egyértelműen leszögezte: a válság nyertesei a költöztetők, hiszen globálisan is egyre nagyobb az igény e cégek szolgáltatásai iránt.