Vágólapra másolva!
Amerikai kormányhivatalnokok bejelentették, hogy a Chrysler autóipari vállalat valószínűleg csődvédelembe menekül, miután a hitelezőkkel folytatott tárgyalások megakadtak. A csődeljárás sokkoló hatással lehet az egész autóiparra, s ezen keresztül a világgazdaságra.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Hetek óta tartó tárgyalások szakadtak meg csütörtökön, így az egyik legnagyobb amerikai autógyár a manhattani csődbírósághoz fog fordulni csődvédelemért. Az eljárás azt is bebizonyítja, hogy az Obama-kormány kész keménykézzel bánni hitelezőkkel. Ez azért érdekes, mert a rivális autógyár, a General Motors és annak hitelezői hasonló helyzetben vannak, így a Chrsyler ügye jelzés nekik is. A GM-nek május végéig kell megoldást találnia szorult helyzetére - írja a Reuters.

A befektetők pozitív reakciót adtak a hírekre. A General Motors részvényei 4,4 százalékot erősödtek, a Ford papírjai 9,7 százalékot a csütörtöki kereskedésben. "A csőd irányába mentek hónapok óta"- állítja egy amerikai befektetési szakértő. "A legnagyobb gond most az, hogy az egyes tulajdonosok meg tudják-e tenni azokat a kemény lépéseket, amelyeket meg kell tenniük" - tette hozzá.

A csődeljárás nem akadályozza a Chrysler és a Fiat közti tárgyalásokat. Még a csőd híre előtt az olasz hírlap, a Corriere Della Serra arról írt, hogy a két vállalat között megszületett a megállapodás. Azonban ezt a Fiat elsőre cáfolta.

Az amerikai elnök közben megerősítette, hogy a Chrysler csődvédelmet kér, és túlélése érdekében megállapodott a FIAT-tal. Ennek értelmében a FIAT kezdeti 20 százalékot vásárol a Chryslerben, majd a kormányzati hitelek visszafizetését követően többségi tulajdonos lehet.

Barack Obama egyúttal reményét fejezte ki, hogy a Chrysler megerősödve, versenyképesebben kerül ki csődjéből. Mint mondta, a csődeljárás gyors és hatékony lesz, csak 30-60 napot vesz igénybe.

A Chrysler állítólag 2,25 milliárd dollár készpénzt ajánlott fel a fedezettel biztosított hitelezőinek azért cserébe, ha azok beleegyeznek a cég 6,9 milliárd dolláros, fedezettel biztosított adósságállományának leírásába. A hitelt nyújtó fedezeti alapok azonban elutasították az ajánlatot, ami után már csak a csődvédelem maradt a vállalat számára.