Erős forintot vár jövőre a Raiffeisen

Vágólapra másolva!
Elérkezett a fordulat ideje a tőkepiacokon, most érdemes részvényeket vásárolni - állítják a Raiffeisen Bank osztrák anyabankjának elemzői. Szerintük a magyar makrogazdasági adatok még romlanak, jövőre viszont már érezhető javulás lehet, és decemberre akár 270 forintos, jövőre pedig 260 forintos euró árfolyam is várható.
Vágólapra másolva!

A kelet-európai országok gazdasági helyzete idén még romlik, jövőre viszont már némi javulás várható - vélekednek a Raiffeisen Research elemzői. Előrejelzésük szerint a régió összesített inflációja az év végén 6, jövő év végén viszont már csak 1,3 százalék lesz. A drágulást éves átlagban idén 4,2 százalékra, jövőre 3,0 százalékra várják. A gazdasági visszaesés idén 5 százalékos, jövőre már csak 1 százalékos lesz szerintük.

A munkanélküliség viszont idén 11,5 százalékra, jövőre pedig 12,0 százalékra emelkedik. Az államháztartás hiánya előrejelzésük szerint idén a bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százaléka, jövőre annak 3,0 százaléka lesz. A folyó fizetési mérleg becsléseik szerint idén a GDP 4,8 százaléka, jövőre annak 4,6 százaléka lesz.

Az euró és a dollár árfolyamára is adott prognózist a Raiffeisen Research. Eszerint az euró árfolyama idén 289,1 forint, jövőre pedig 260 forint körül alakul. A dollár árfolyama pedig idén 203,6 forintra, jövőre 179,3 forintra mérséklődik.

Kína vezeti az élénkítést

A jelenlegi gazdasági válság a az 1929-1933-as hoz hasonló nagyságú, ám annál gyorsabb lefolyású folyamat - vélekedik Peter Brezinschek, a Raiffeisen Research vezetője és Ingrid Szeiler, a Raiffeisen Capital Management Multi Asset Strategies főosztály vezetője. Szerintük az áru-, és tőkepiacok márciusban eljutottak a mélypontja, és a következő években már az árak és az árfolyamok emelkedése várható. A kőolaj áráról pedig úgy gondolják, hogy gazdasági fellendülés nélkül is nőni fog.

A Raiffeisen Research szerint a kelet-európai országokat érintő válság súlyossága elsősorban három okra vezethető vissza. Ezeknek az országoknak a gazdaságai nagyon függnek az Európai Unió más országaiban történő folyamatoktól, visszaestek a külföldi befektetések, és a hitelek robbanásszerűen növekedtek.

A világgazdasági helyzet még rossz, de a jegybankok gyors kamatcsökkentésekkel és a pénzmennyiség növelésével, a kormányok jelentős gazdaságélénkítő csomagokkal és hitelekre vállalt garanciákkal ellensúlyozzák a gazdasági visszaesést - mondta Ingrid Szeiler. Hangsúlyozta, hogy Kína GDP-jének csaknem 14 százalékával, tehát 2,5-szer akkora arányban élénkíti gazdaságát, mint az Amerikai Egyesült Államok. Ezért szerinte már 2009 második felében a világgazdaság stabilizálódás várható.

Ingrid Szeiler úgy véli, hogy a részvények közül elsősorban a globális infrastrukturális szektor papírjait érdemes vásárolni, mert az említett állami gazdaságélénkítő csomagok alapvetően erre a szektorra épülnek. A feltörekvő országok piacain pedig a szektor mellett szól a gyors gazdasági növekedés, és a népesség gyors növekedése is.

Szerinte a részvényeken kívül a vállalati kötvények is jó befektetésnek bizonyulhatnak, mert most akkora csődkockázatot áraznak a befektetők, amekkora nem feltétlenül várható. A portfóliót emellett nyersanyagpiaci termékekkel is érdemes lehet színesíteni - tette hozzá.

Túlértékeltek voltak a régiós devizák

Peter Brezinschek szerint a kelet európai országokat érintő válság súlyossága 3 fő okra vezethető vissza. Ezeknek az országok gazdaságai nagyon függnek az uniós országok gazdasági folyamataitól, visszaestek a külföldi befektetések, robbanásszerűen nőttek a hitelek miatt feltarthatatlanná vált a fizetési mérleg hiánya.

Szerinte a fizetési mérlegek hiányát öt intézkedéssel lehetséges mérsékelni. Úgy véli, hogy a béremeléseket összhangba kell hozni a termelékenységgel, vonzóbbá kell tenni, a belföldi megtakarításokat, ösztönözni kell a befektetéseket a főbb exportpiacokra termelő ágazatokban, összhangba kell hozni a hitelállomány növekedését a jövedelmek növekedésével.

A folyó fizetési mérleg hiányának csökkentése Brezinschek szerint azért is fontos, mert a hiányt már nem ellensúlyozzák a közvetlen külföldi befektetések. Ehhez azonban jelentős mértékben hozzájárul a forint gyengülése. Az elemző úgy gondolja, hogy a régiós valuták 2008 őszéig felülértékeltek voltak. Szerinte azonban ez a helyzet már elmúlt, sőt a lengyel zloty és a szlovák korona már most is alulértékelt.