Vágólapra másolva!
Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő kedden azt javasolta a parlamentben, hogy alakuljon egy, a "Soros Fund Management LLC magyarországi káros pénzügyi tevékenységeit feltáró vizsgálóbizottság". A kormány támogatta a javaslatot.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki politikus felszólalásában kifejtette: a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által korábban lefolytatott vizsgálat eredménye szerint a Soros Fund állt az OTP elleni 2008. október 9-i támadások mögött.

Ebben az időszakban a magyar fizetőeszköz ellen is összehangolt spekuláció valósult meg, így az ország valutája jelentősen gyengült - fűzte hozzá Ágh Péter.

Az ellenzéki képviselő kiemelte: a nemzeti fizetőeszköz gyengülése az ország iránti bizalmat, a legnagyobb hazai bank papírjainak esése pedig a bankrendszer stabilitását veszélyeztette.

A kormány támogatja

Ágh Péter szerint az eset alapján született elmarasztaló hatósági határozat és pénzbírság szükséges, de nem elégséges következménye a tőkepiacot ért támadásnak.

A vizsgálóbizottság feladata a történtek alapos kivizsgálása, valamint az esetleges felelősök megnevezése és a hasonló támadások elleni jövőbeni hatékony fellépés kialakítása - mutatott rá a fideszes képviselő.

Herczog László szociális és munkaügyi miniszter reagálásában csupán ennyit mondott: "a kormány támogatja a vizsgálóbizottság felállítását".

Kifizették a bírságot

Mint ismeretes, a Soros Fund tavaly október kilencedikén shortolta az OTP részvényeit, vagyis a magyar bank részvényeinek esésére játszott a tőzsdén. (Zárás előtt pár perccel kötött ügyleteket a cég az OTP papírjaira.)

Emiatt a PSZÁF majdnem félmilliárd forintos bírságot szabott ki Soros cégére. Az üzletember vállalkozása kifizette a bírságot, de vitatja annak jogosságát, és emiatt jogi útra terelte az ügyet.

Soros György korábban közleményben nyilatkozta: ő személyesen nem játszott volna az OTP esésére a tőzsdén, de már nem ő irányítja a cég napi működését. Soros belső vizsgálatot is ígért az ügyben korábban.