Vágólapra másolva!
Az idei év első negyedében 2008 hasonló időszakához képest 25 százalékkal nőtt a cégek fizetésképtelenségi mutatója. Az év elején működő cégek közül akár minden huszadik cég eltűnhet az év végére - derül ki a Coface elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Az év első három hónapjában közel 25 százalékkal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos hazai cégeljárások száma 2008 hasonló időszakához képest.

Ugyanakkor a Coface hitelbiztosító prognózisa szerint a nemfizetés szempontjából a legrosszabb időszak még csak most lesz érezhető. A válság hatásának és végének megállapításához legalább egy évre van szükség, vagyis a mostani krízis következményei csak 2009 végére válnak láthatóvá.

Kevés az eredményes csődeljárás

A magyar gazdasági szektorok közül a leginkább veszélyeztetettek továbbra is a nagykereskedelem, a kiskereskedelem, az építőipar, az autóipar bizonyos területei - például az autóipari beszállítás, az autókereskedelem, valamint a szórakoztatóelektronika és a logisztika; ezen belül is a fuvarozás. Igazából viszonylag biztonságos helyzetben az energiaipar és a telekommunikációs szektor van - derül ki a Coface Hungary legfrissebb elemzéséből.

Továbbra is rendkívül alacsony az olyan csődelejáráok száma, amelyek a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására, azaz azok megmentésére irányulnak. A csődvédelem hatékony eszköz lehetne, ha élnének vele a hazai cégek, de évente a több ezer felszámolási eljárás mellett csak néhány csődeljárás indul, és számuk az elmúlt években alig haladja meg a néhány tucatot, az év első negyedében sajnálatos módon csak 11 ilyen eljárás indult Magyarországon. A cégek száma, már megszokott módon, annak ellenére is növekedett, hogy eddig nem látott módon szűntek meg a cégek Magyarországon.

Le kell szorítani a költségeket

Nincs jelentős változás a magyar a vállalkozások helyzetében - mondja Dercze Tamás, a Coface országigazgatója. A magyar vállalkozások továbbra is alultőkésítettek, és ez a mostani hitelszűkében finanszírozási problémákkal is jár. Jelentős probléma, hogy a magyar export döntő része az uniós országokba irányul, azon belül is Németország a legnagyobb felvevőpiaca a magyar termékeknek, ahol szintén érezhető a gazdasági lassulás, így csökken a magyar termékek iránti kereslet.

Ugyanakkor további problémákat okoz az autógyárak leállása vagy kapacitáscsökkentése, amely a magyar autóipari beszállítóknál is hasonló hatást okozott. Az építőipar sincs rózsás helyzetben, ahol jelentős csökkentek az állami beruházások és az amúgy is túlzsúfolt szektort már évek óta kínozza a körbetartozás ez még jobban nehezíteni fogja a válságban lévő a vállalatok sorsát és a cégek fizetőképessége csak még jobban romlani fog. Az elemzés szerint a rossz gazdasági helyzet miatt az év végén működő cégek huszada, vagyis minden százból öt cég mehet tönkre.