Vágólapra másolva!
Magyarország helyes, megfelelő intézkedéseket tesz a gazdaság "megfordítására", vagyis a fellendülés irányába terelésére - mondta az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Durao Barroso kedden Brüsszelben, miután találkozott Bajnai Gordon miniszterelnökkel.
Vágólapra másolva!

Magyarország "mély gazdasági válságban" van, és gyors adócsökkentésre és nyugdíjreformra van szüksége - mondta Bajnai a közös sajtóértekezleten.

Az Európai Bizottság támogatja az új magyar kormány által bejelentett válságkezelő intézkedéseket és reformprogramot - mondta José Manuel Barroso bizottsági elnök és hozzátette: biztosítékokat kapott arra, hogy Magyarország teljesíti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU feltételeit, amelyek a tavaly novemberben megszavazott, 20 milliárd eurós készenléti hitelkerethez kapcsolódnak.

José Manuel Barroso megjegyezte: a magyarországi egyensúlyhiányt, "amelyet hagytak növekedni", a globális válságtól függetlenül is fel kellene számolni középtávon. Ezért is üdvözölte az új kormány által e hónapban bejelentett válságkezelő intézkedéseket. Barroso fontosnak nevezte a Magyarország iránti beruházói bizalmat és a forintra nehezedő nyomás csökkentését. A szükséges intézkedések egy részét nem könnyű megvalósítani - mondta Barroso és kitért arra, hogy más országokban is felmerül a kérdés, miként lehet elérni, hogy több ember dolgozzék, és ez érinti a nyugdíjkorhatárt is.

Bajnai Gordon, aki úgy fogalmazott, hogy Magyarország mély gazdasági válságban van - tájékoztatta Barrosót mind a rövid távú kárenyhítést célzó válságkezelő intézkedésekről, mind azokról a szükséges reformlépésekről, amelyeket mindeddig halogattak Magyarországon. Célként fogalmazta meg olyan növekedési program megvalósítását, amelynek "a középpontjában a munka áll.