Politikai csata egy francia bankóriás körül

Vágólapra másolva!
Az egyik legnagyobb francia bank, a Société Générale 5-10 milliárd eurós veszteséget könyvelhet el egyik leányvállalatának rossz befektetései miatt, állította kedden a Libération című napilap. A bank vezetősége közleményben cáfolta az értesülést.
Vágólapra másolva!

A másfél évvel ezelőtt Jérome Kerviel tőzsdei alkusznak tulajdonított 4,2 milliárd eurós rekord veszteség után "teljes diszkrécióban és jól elrejtve a könyvelésekben, egy újabb 5 milliárd eurós nagyságú fiaskót ismert el a bank", írta négyoldalas tényfeltáró cikkében a baloldali újság, hozzátéve: "annak ellenére, hogy jelenleg a bank hivatalosan csak 1,2 milliárd eurós veszteséget regisztrált, a végösszeg elérheti a 10 milliárd eurót".

A Libération úgy tudja, hogy a "kolosszális veszteségért" ezúttal egy teljes részleget terhel a felelősség a bank egyik leányvállalatán belül. A Sgam Alternative Investments a bankhoz tartozó gazdag vállalatok és egyéni befektetők nagy összegű aktíváinak kezelésével foglalkozott. A részleg teljesen szabadon spekulálhatott kockázatos és rossz aktívákkal, hangsúlyozza a lap.

A Société Générale a részletek tisztása nélkül közleményben cáfolta a Libération cikkében írtakat, és úgy véli: a lap rosszul értelmezte a számadatokat, és összekeverte a veszteséget és a leányvállalattól a bankhoz áthelyezett aktívák összegét.

A bank elismeri, hogy a Sgam a tavalyi évet adó után 258 milliós eurós veszteséggel zárta, de annak a közlemény szerint "semmi köze ahhoz", amit a lap feltételez.

A francia sajtó hétfőn elsősorban azt firtatta: ha nem igaz a Libération értesülése, akkor a Sgam vezetői miért hagyták el óriási végkielégítésekkel a bankot, és a kérdéses részleget miért számolták fel.

A Libération azt állítja: a cikk publikálása előtt megkereste azzal a bank vezetőségét. A lapnak senki nem volt hajlandó cáfolni az abban írt tényeket, és a cikk írói úgy tudják: újabb vezetőket kértek fel, hogy távozzanak a banktól.

A lap szerint egyébként a felelős részleg után a teljes leányvállalatot még az év vége előtt felszámolják, egy részét a Crédit Agricole banknak adják el, s ezért több száz dolgozót néhány hónapon belül el fognak bocsátani.

A szakszervezetek a tervezetett leépítések ellen megkezdték tiltakozási akcióikat. Sajtóértelmezések szerint a cikkben foglaltak kiszivárogtatása is ezzel hozható összefüggésbe.