Vágólapra másolva!
Óvott a csődközeli helyzetbe jutott vállalatok állami átvételétől a német kartellhivatal vezetője, amennyiben azok nem a bankszektorban találhatók. Bernhard Heitzer egy Hamburgban rendezett nemzetközi kartellkonferencián úgy fogalmazott, hogy az állam rossz vállalkozó és az állami részvétel nem hatékony.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Pénzügyi téren Bernhard Heitzer a beavatkozást a gazdasági rendszer stabilizálása érdekében elengedhetetlennek nevezte. A német kormány az elmúlt hetekben két pénzintézetnek, a válságba jutott ingatlanfinanszírozó Hypo Real Estate-nek, illetve a Commerzbanknak is közvetlen pénzügyi segítséget nyújtott, s ennek fejében közvetlen szerepet biztosított a maga számára a két intézet irányításában, amit sokan egyfajta államosításként említettek.

Heitzer hozzáállása azonban a pénzügyi szektoron kívül egészen más. Angela Merkel kancellár az Opel gyár megsegítését helyezte kilátásba azzal a feltétellel, hogy az autógyárnak sikerül egy tőkeerős beruházót találnia. Beszédében Heitzer eltanácsolt ettől, szerinte amennyiben az állam az Opelben részesedést szerezne, azokat belátható időn belül ismét értékesítenie kellene.