Gondok az egyik gázszolgáltató ellátásával

Vágólapra másolva!
Az ukrán gázrendszer-irányító 30 százalékra csökkentette a Magyarországra adott gáz mennyiségét. A háttérben valószínűleg az EMFESZ vitái állnak - értesült a Népszabadság Online (Nol).
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A mennyiség 30 százalékra való csökkentése valójában csak néhány százalékot jelent, mivel a meleg idő miatt a csővezeték nem volt tele. Az értesülés szerint az ukránok nem indokolták a csapelzárást, de valószínűsíthető, hogy az egyetlen "alternatív" gázszolgáltató, az EMFESZ Kft. körüli viták állnak a háttérben.

Az EMFESZ beszállítója az a Rosukrenergo (RUE), amelynek tulajdonosi viszonya meglehetősen érdekes. Felerészben áttételesen az orosz szállításokat végző Gazprom, felerészben pedig az Emfeszt állítólag teljesen birtokló ukrán Dmitrij Firtasé. A januári orosz-ukrán gázvita végén a felek abban állapodtak meg, hogy kiiktatják a RUE-t a kereskedelmi láncból.

Az EMFESZ a hazai gázforgalom körülbelül ötödét tudja magáénak és főleg ipari cégeknek szállít gázt. A Gazprom az elmúlt hónapokban egyszer sem állt egyértelműen a RUE mögé, így az ukránok azt is kétségbe vonták, hogy a cégnek egyáltalán lenne tárolt gáza Ukrajnában.

A Nol információi szerint az ukrán rendszerirányító ma azt közölte magyar partnerével, a Földgázszállító Zrt.-vel, hogy csak a Gazpromexport partnerei számára ad át gázt. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek, kivéve az EMFESZ-t - olvasható a Népszabadság Online-on.