Veszteséggel zárt Tokió, de erősödik az euró

Vágólapra másolva!
A tokiói értéktőzsde fő mutatója pénteken negatívan zárt. A bankrészvények drágulása nem ellensúlyozta az ipari részvények folytatódó olcsóbbodását, a vegyes, illetve rossz első negyedévi eredmények miatt. Az euró közben erősödött a dollárral szemben, de a jennel szemben kicsit gyengült.
Vágólapra másolva!

A 225 válogatott részvények Nikkei mutatója 139,02 pontos, 1,57 százalékos veszteséggel 8707,99 ponton zárt, 1,71 százalékkal alacsonyabban az év véginél. Ezen a héten összesen 2,24 százalékot vesztett, a múlt héten 0,63 százalékot, az előző héten viszont 2,45 százalékot nyert, közben idén először emelkedett a tavaly év végi záróértéke fölé.

A tokiói tőzsdezárás idején a hongkongi értéktőzsde Hang Seng mutatója 0,43 százalékos veszteségben, a szöuli Kospi 1,07 százalékos veszteségben, a sanghaji összetett mutató 0,25 százalékos nyereségben volt az előző záróhoz képest.

Közép-európai idő szerint péntek reggel a dollár 97,10 jen volt Tokióban vételi oldalon, 0,88 jennel olcsóbb, mint csütörtöki késői órákban. Az euró 127,96 jen volt, 0,86 jennel olcsóbb a csütörtöki későinél. Az euró 1,3174 dollár volt, 0,0027 dollárral drágább, mint csütörtökön záráskor.

Az euró hétfőn háromheti mélypontot ért el a jennel szemben, mert a piacon nagy a bizonytalanság, vajon az Európai Központi Bank (EKB) is követi-e az amerikai Fedet, továbbá a brit és a japán jegybankot "nem hagyományos" módszerek alkalmazásában a likviditás növelése végett. A többiek ugyanis egy ideje már elektronikus pénzhígítás útján is vásárolnak állam- és magánkötvényeket.

Az euró múlt hét végi és e hét eleji romlását kedden azonban megállította, hogy a mannheimi ZEW kutatóintézet hat hónapra előre tekintő németországi konjunktúra- és üzleti hangulatmutatója jelentősen megugrott. Csütörtök óta az euró fölfelé kúszik, miután az előzetes euróövezeti beszerzőmenedzser-mutatók áprilisra jobbak voltak a vártnál, az amerikai lakáspiaci forgalmi adatok viszont rosszabbak a vártnál.