Erősödik a forint, de örülni még korai lenne

Vágólapra másolva!
Erősödéssel kezdte a napot a forint, de a forgalom minimális, így különösebb optimizmusra nincs ok.
Vágólapra másolva!

Péntek reggel 10 óra körül egy euró 296,67 forintot ért, szemben a hajnali 299 forint fölötti értékkel, azaz a magyar deviza kis mértékban ugyan, de erősödött a hét utolsó kereskedési napján.

Egy dollár ugyanekkor 224,8 forintba került, egy svájci frankkal pedig 196,30 forinton kereskedtek.

"A forint erősödése minimálisnak tekinthető, a forgalom pedig szintén minimális" - mondta el az [origo]-nak Gondi István, a Raiffeisen Bank kereskedője. A magyar pénzt nem magyar események mozgatják, a forint a zloty erősödése miatt indult meg fölfele, és jót tett a jegyzésnek az is, hogy a német Ifo-index valamivel jobb lett a vártnál.

"A viszonylag jó Ifo-jelentés miatt az euró/dollár 1,32 fölé kúszott, és ez a forintot is erősítette" - mondte el Gondi, aki szerint Németországban még várni kell a nagyobb fellendülésre, de egyre többen vélik úgy, hogy a német gazdaság olyan mélyre kezd kerülni, ahonnan már akár felfele is elindulhat.

Az OTP Bank reggeli kommentárja szerint csütörtökön a délelőtti erősödés után gyengülni kezdtek a régiós devizák, a forint euróval szembeni árfolyama csaknem 300-ig emelkedett, de végül nem érte el azt. A hosszú szünet után tartott tegnapi állampapír-aukció során a tervezett 15 milliárd forint értékben értékesített kötvényeket az ÁKK. Az állampapírok másodlagos piacán a fél és két éves lejáratokon nem változott a hozam, a többinél 2-8 bázisponttal csökkent.