Beszorult az euró 295 és 300 forint közé

Vágólapra másolva!
Péntek délután az euró 295 forint körül zárt, a közös európai fizetőeszköz gyakorlatilag az egész hetet a 295-300 forintos sávban töltötte.
Vágólapra másolva!

"Az euró/forint a héten beszorult a 295-ös és a 300-as értékek közé" - mondta az [origo]-nak Csépai Miklós, a Raiffeisen Bank devizakereskedője.

A forintot nem befolyásolta ugyanis a magyar politika, a piac is nagyjából azt a helyzetet árazta be, ami kialakult itthon. A spekulánsok tehát most nem számítanak előrehozott választásokra.

A nemzetközi folyamatok sem okoztak nagyobb hullámzásokat, általában a jen és a dollár erősödése váltott ki némi forintgyengülést időnként, illetve a zloty-forint pozíciók változása okozott kisebb elmozdulást. Csépai szerint sok befektető szállt ki az elmúlt napokban a hosszú zloty-pozíciókból, és ehelyett a forint megítélése is javult, így zlotyt adtak el a spekulánsok, és forintot vettek. Ez volt az oka annak, hogy csütörtökön a két deviza mozgása elszakadt egymástól, a zloty 4,4 zloty/euróról 4,5 zloty/euróra gyengült, míg a forint maradt az egész héten megszokott 295-300 forintos sávban.

E sáv stabilitása technikai okokkal is magyarázható Csépai szerint. Az úgynevezett mozgóátlagok ugyanis e sáv alsó és felső határai körül járnak mostanában. A kéthetes mozgóátlag a forint esetében 293,50-nél áll, míg az 55 napos 299,50-nél. Ez azt jelenti, hogy a kereskedésben ez a két érték jelent olyan akadályt, ami az árfolyammozgásokat fékezi, mert sok befektetői olyan matematikai, illetve számítógépes modellek alapján dönt, amelyek ezeket az átlagokat veszik figyelembe. A forint ezért hiába gyengült a héten többször is a 300 forint/euró érték fölé, csak minimálisan tudta túllépni ezt a határt, és gyorsan visszacsúszott a stabilnak tűnő 295-300-as sávba.