Vágólapra másolva!
Sikeres aukciót tartott csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), az elfogadott hozamok jelentősen csökkentek februárhoz képest. Az aukció sikere azért különösen jó hír, mert befektetői érdeklődés hiányában tavaly október óta elmaradtak a rendszeres aukciók.
Vágólapra másolva!

A mai aukció előtt februárban tartott az ÁKK egy kísérleti államkötvény aukciót, amelyen a 3 éves papír 11,37 százalékon, az 5 éves 10,78 százalékon, a 10 éves pedig 9,90 százalékon kelt el. Az ÁKK a mai aukciót egy hete hirdetette meg, három lejáraton kínáltak kötvényeket összesen 15 milliárd forint értékben. Október óta csak a februári kisérleti aukciót tartották meg, a piac gyakorlatilag nem működött.

A 3 éves államkötvény aukción a meghirdetett 5 milliárd forintra 18,4 milliárd forint értékben érkeztek ajánlatok. Az ÁKK 5 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat, 10,77 százalékos átlaghozam mellett, ami 60 bázisponttal alacsonyabb az előző aukció átlagos hozamánál.

Az 5 éven meghírdetett 5 milliárd forintra 13,6 milliárd forint értékben érkeztek ajánlatok; az ÁKK végül 4,5 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat, 10,71 százalékos átlaghozam mellett. Ez a hozamszint 7 bázisponttal alacsonyabb a februári aukciós hozamszinttől.

A 10 éves államkötvény esetében a meghirdetett 5 milliárd forintra 20,8 milliárd forint értékben adtak be ajánlatot, az ÁKK 5 milliárd értékben fogadott el ajánlatokat, 10,45 százalékos átlaghozam mellett. Ez a hozamszint a februári aukciós hozamszintet 55 bázisponttal haladja meg.