Vágólapra másolva!
Hat hónap óta legjobb teljesítményét nyújtotta az euróövezet tagországainak szolgáltatási szektora és feldolgozó ipara áprilisban.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A Markit által kezelt beszerzői menedzser index 43,1 pontra emelkedett áprilisban a márciusi 40,9 pontról az euróövezetben, meghaladva az elemzők 41,0 pontos várakozását. A mutató - ami tavaly október óta a legmagasabb - azonban még mindig visszaesést jelez, hiszen az index az 50 pontos küszöb alatt van.

Elemzők úgy látják, hogy talán sikerült túljutni a mélyponton, de még hosszú az út a stabilizálódásig, a növekedésről nem is beszélve.

Az eurózóna feldolgozó iparában is lassult a visszaesés üteme, a beszerzői menedzser index 36,7 pontra javult a márciusi 33,9 pontról - s ezzel ugyancsak hat havi csúcsra jutott -, miközben elemzők 34,5 pontot vártak.

A bizalom erősödésére utal, hogy mindkét ágazat cégei a kilátásokat illetően is derűlátóbbak: a szolgáltatások területén a 12 hónapra előre tekintő mutató átlépve az 50 pontos határt 53,6 pont volt - tavaly június óta a legmagasabb -, míg márciusban még 48,6, februárban 46,1 pont volt.

Az iparban a az új megrendelésekre vonatkozó almutató tavaly óta a legmagasabb szintre, 37,4 pontra emelkedett 30,9 pontról, ekkora mértékű növekedést pedig még nem is mértek azóta, hogy megkezdődött az adatgyűjtés.

Ugyanakkor a foglalkoztatásra vonatkozó almutató 10 éves mélypontra, 40,2 pontra csökkent a márciusi 40,3 pontról és a tavaly márciusi 52,4 pontról.

Az eurózóna indexeinek emelkedéséhez nagy mértékben járult hozzá a német feldolgozóipari index öthónapos csúcsa. Mind a német szolgáltatóiparban, mind pedig a feldolgozóiparban javultak a beszerzési mutatók, a szolgáltatóipari index a várt 42,5 pont helyett 43,5 pontra emelkedett áprilisban a márciusi 42,3 pontról, a feldolgozóipari index pedig 33 pont helyett 35 pontra kapaszkodott fel a korábbi 32,4 pontról.