Der Standard: Javulnak a Nabucco esélyei

Vágólapra másolva!
Egyre inkább meg akarnak szabadulni orosz függőségüktől a közép-ázsiai országok, és ez növeli az uniós gázvezeték megépítésének esélyeit - vélekedett csütörtöki számában egy osztrák napilap. Oroszország elveszítheti az energiaforrásokért való versengésben Európa előtti előnyét - írta a Der Standard moszkvai tudósítója.
Vágólapra másolva!

Türkmenisztán és Azerbajdzsán számára egyre vonzóbb partner Európa - állapítja meg a Der Standard. A szóban forgó országok ki akarják használni az orosz állami konszern, a Gazprom pillanatnyi gyengeségét, a 22 százalékos exportcsökkenést, és megpróbálják diverzifikálni földgázkivitelüket.

Felidézi, hogy Türkmenisztán a múlt héten kötött hosszú távú megállapodást az első nyugati energiacéggel, az RWE német energiakonszernnel, és hogy jelenleg vitában áll a Gazprommal a közép-ázsiai gázvezetéken április 9-én történt robbanás miatt.

Az orosz Alfa-bank elemzői szerint az RWE-megállapodás javítja a Nabucco esélyeit. A Der Standard idézi Mihail Korcsemkint, az East European Gas Analysis igazgatóját is, aki szerint egyre valószínűbb, hogy a Nabucco és nem a Déli Áramlat épül meg. A Déli Áramlat háromszor olyan drága lenne, mint az európai vezeték, Putyin elnök nehezen tudna amellett érvelni, miért az a jobb terv - véli Korcsemkin.

Amíg március végén az egész azeri gázkészlet felvásárlásáról és Európába exportálásáról született orosz-azeri megállapodás, Ilham Aliyev azeri államfő a hét végén Dmitrij Medvegyev orosz elnöknél tett látogatása alkalmával azt hangoztatta, hogy Baku maga akar eladni Európának földgázt, és Oroszországnak tranzitszerepet szán - írja a Der Standard.