Holtan találták a Freddie Mac pénzügyi igazgatóját

Vágólapra másolva!
A rendőrség közlése szerint otthonában találták holtan az egyik legnagyobb amerikai pénzintézet, a jelzálogok garantálásával foglalkozó Freddie Mac megbízott pénzügyi igazgatóját. Az ügyvezető jelleggel közreműködő David Kellermannra szerdán bukkantak rá Washington egyik elővárosában, a Virginia állambeli Restonban.
Vágólapra másolva!

A Reuters szerint elsőre öngyilkosságnak tűnő halálesetet jelenleg is vizsgálja a rendőrség. A halál okát még pontosan meg kell határozni - idézte egy Shelley Broderick Fairfax megyei rendőrtisztet a Bloomberg hírügynökség.

A Freddie Mac a jelzálogválság egyik nagy áldozatának tekinthető, összeomlását a kormányzati beavatkozás mentette meg az elmúlt egy-két évben. A Freddie Mac korábban is részben szövetségi ellenőrzés alatt állt, de a krízis súlyosbodása óta ez szinte kizárólagossá vált.

Az amerikai jelzálogpiaci hiteleket felvásárló, garantáló és azokat kötvényekké átfordító két hitelező, a Fannie Mae és a Freddie Mac a piacinál alacsonyabb kamatok mellett nyújtott hiteleket, és a piacinál magasabb kamatot fizetett az általa kibocsátott kötvényekre, mert a szövetségi kormány állt mögöttük. Erről Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb befektetője beszélt korábban. Buffett cége, a Berkshire Hathaway Inc. a Freddie Mac egyik legnagyobb részvényese volt 2001-ig, amíg nyilvánvalóvá nem vált, hogy a pénzintézetnek nem megy elég jól.

A Fannie Mae-t az 1930-as években alapították, amikor a Franklin D. Roosevelt amerikai elnök nevéhez kötődő "New Deal" elnevezésű gazdaságpolitika alkalmazásával javítottak az amerikai gazdaság és tőkepiac nehéz helyzetén. A Freddie Mac pedig 1970-ben kezdte meg működését, amikor a vietnami háború miatt volt a szokottnál rosszabb állapotban az amerikai gazdaság.

Mindkét cég úgynevezett "kormány szponzorálta vállalkozás" (GSE), vagyis magán-részvénytársasági formában működik, de törvényben megszabott alapokmánnyal és céllal. Az állam garantált hitelkeretet biztosít számukra. Ennek köszönhetően jóval alacsonyabb kamattal tudnak hitelt felvenni a piacokon, mint egy kereskedelmi bank.