Lejtőn kezdett a forint

Vágólapra másolva!
Gyengüléssel kezdte a szerdai napot a forint a bankközi piacon, a fő devizákkal szembeni árfolyamok 2 forintot emelkedtek a kedd esti szintekhez képest. Ha a nyugati piacok megkapják a kedvező lökést, akkor a forint is erősödésnek indulhat.
Vágólapra másolva!

Szerdán reggel 10 óra körül 299,50 forintnál volt az euró jegyzése a bankközi devizapiacon, szemben a kedd esti 297 forint körüli értékekkel.

Ugyanekkor egy dollár 232 forintot ért, egy svájci frank pedig 198 forintba került - mind a két esetben negyjából 2 forintos volt a jegyzés emelkedése a kedd estihez, illetve a szerda hajnalihoz képest.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője szerint jó esélye van annak, hogy a nyugat-európai tőzsdék pozitív, zöld tartományba forduljanak, így a forint is erősödhet és 300 alatt maradhat az euró. A szerdai nap folyamán a közös devizát 295-300 forint közötti sávba várja az elemző.

Az OTP Bank reggeli kommentje szerint tegnap sem mutattak érdemi erőt a régiós devizák, többek között a hétfői amerikai piaci esés, illetve a gyors lengyel ERM-2 csatlakozás valószínűségét csökkentő nyilatkozatok miatt. A keddi amerikai piacnyitás és az ottani pozitív hangulat aztán segített kicsit a hazai devizának, az euróval szembeni jegyzések 297 forint közelébe csökkentek.

A forint sorsa a nemzetközi tényezőkön túl azon múlhat, hogy milyen lesz a Bajnai-csomag, illetve miképp reagál majd arra a piac. A tegnapi bejelentések alapján néhány hetet még várnunk kell a pontos adócsomagra, és ha az Európai Bizottság soros felülvizsgálatában számottevően módosítja a fejlett országok konjunktúrájára vonatkozó előrejelzését, az a hazai makroprognózist is átírja majd. Egyelőre tehát még bizonytalan, hogy milyen intézkedésekről szavaz majd a parlament - vélik az OTP elemzői.

A tegnapi három hónapos DKJ-aukción közel háromszoros lefedettség mellett 9,66 százalékos hozam alakult ki, ami az egy héttel korábbi átlaghozamot 3, a hétfői másodpiaci benchmarkot 18 bázisponttal haladta meg. A hozamgörbe a 3 és 10 év közötti lejáratokon 6-13 bázisponttal tolódott lejjebb, a többi lejáraton a hozamok gyakorlatilag nem változtak.