Vágólapra másolva!
A bolgár gazdaság teljesítménye 3,5 százalékkal csökkenhet az idén, és a szófiai kormánynak kiadáscsökkentő intézkedéseket kell hoznia, hogy elkerüljék az államháztartás hiányának növekedését - állapította meg a Nemzetközi Valutaalap, amely kedden fejezte be egyhetes tényfeltáró munkáját.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Az IMF korábban 2009-re 1 százalékos növekedést prognosztizált Bulgáriának azután, hogy 2008-ban még 6 százalékos növekedést mértek.

Amennyiben a valutaalap jóslata igaznak bizonyul, úgy a bolgár gazdaság teljesítménye 1997 óta első ízben csökkenne az idén.

Az IMF ezúttal is arra figyelmeztette Bulgáriát, hogy túlságosan laza a költségvetése, jóllehet a tervben az idei évre a GDP-hez viszonyított 3 százalékos költségvetési többlet szerepel. "Amennyiben nem fogják vissza a kiadásokat, a GDP 1 százalékát kitevő hiány keletkezhet" - fejtette ki az IMF küldöttségvezetője. A költségvetési többlet a bolgár valutarendszer iránti bizalom megőrzése szempontjából fontos, hiszen a bolgár valuta az euró mozgásához kötött).

A bolgár kormány ugyan a válságra adott válaszként a kiadásokat a tervezett szint 90 százalékában korlátozta, elemzők azonban attól tartanak, hogy a koalíciós kormány népszerűségének hanyatlása és a társadalmi nyugtalanság fokozódása a júliusi általános választások előtt a költségvetési politika fellazulását vonhatja magával.

Nem, kértek az IMF-hitelből

Az IMF közölte, hogy Bulgária nem folyamadott a valutalaphoz hitelért, de egyre több közgazdásza véli úgy, hogy Magyarország, Lettország, Szerbia, Románia és Lengyelország után Bulgária következhet a segítségre szoruló országok sorában.

Szergej Sztanisev miniszterelnök, aki ígéretet tett a szigorú költségvetési politika folytatására, egy múlt hónapban adott interjújában hangsúlyozta, hogy országa nem tart igényt az IMF segítségére, mivel a segítségkérésnek negatív üzenete lenne.