Vágólapra másolva!
Eddigi legpesszimistább forgatókönyvét tárta nyilvánosság elé a világgazdaságról az IMF. Az új jóslat szerint az egész világ gazdasága zsugorodni fog, a legfőbb vesztes Japán lesz, de az Egyesült Államokban és az Unióban is nagy a krízis. Fellendülés legkorábban jövőre várható.
Vágólapra másolva!

A világgazdaság az idén 1,3 százalékkal zsugorodik az IMF most közzétett előrejelzése szerint a korábban várt 0,5 százalékos növekedéssel szemben. A fellendülés azonban a jövő év elején megkezdődhet megfelelő költségvetési, monetáris és pénzügyi politikák alkalmazása esetén - mondta Oliver Blanchard, a nemzetközi pénzügyi szervezet vezető közgazdásza.

Az IMF szerint Magyarországon az idén a GDP 3,3 százalékkal csökken, jövőre további 0,4 százalékkal hanyatlik. A valutaalap az idén 3,8 százalékra várja a magyarországi inflációt, jövőre 2,8 százalékosra becsüli.

A fejlett országok gazdaságai 3,8 százalékkal csökkenthetik kibocsátásukat az idén, és jövőre sem tudnak majd még növekedést felmutatni. A válság "epicentruma" változatlanul az Egyesült Államok lesz, gazdasága az idén 2,8 százalékkal lehet kisebb, és jövőre sem gyarapodik még. Az euróövezetben azonban az idén nagyobb lesz a visszaesés: elérheti a 4,2 százalékot és 2010-ben is 0,4 százalékkal zsugorodik.

Az IMF szerint az Egyesült Államok már ad bizonyos jeleket arról, hogy a gazdaság visszaesése fékeződik, az üzleti bizalom valamelyest javul, az ingatlanpiac azt mutatja, hogy a gödör alját már elérte. - Ezek azonban nagyon friss jelzések, egyelőre nem várhatjuk, hogy most már bármikor itt a fellendülés kezdete - jelentette ki az IMF kutatási igazgatóhelyettese.

Megjegyezte, hogy Kína komoly ellenállást tanúsított a válsággal szemben, gyorsan reagált a globális gazdaság nagy letörésére.

A legrosszabbra Japánban lehet számítani: az IMF szerint 6,2 százalékos GDP-csökkenésre. Jövőre viszont a valutaalap már fél százalékos gyarapodást vár.

Az IMF Világgazdasági Kilátások címet viselő tanulmánya azonban leszögezi, hogy a globális gazdaság komoly recesszióban van, melyre további csapást mér a kemény pénzügyi válság, továbbá az üzleti és fogyasztói bizalom fájdalmas megingása.

A jövő évi élénkülés fokozatos lesz, esetleg elérheti az 1,9 százalékos ütemet, azaz távolról sem a 3 százalékot, amit az IMF januárban jósolt 2010-re. Ugyanakkor számos, a növekedést visszahúzó kockázattal kell számolni - olvasható az IMF jelentésében.