Vágólapra másolva!
A kormány jelentős, előremutató lépéseket tett a forint megerősítésére - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerdán, a közszolgálati televízió az Este című műsorában szerdán.
Vágólapra másolva!

A Bajnai-kormány fiskális módon, alapvetően helyesen közelíti meg a válságot - mondta Csányi Sándor. Az OTP első embere azonban hozzátette: az élelmiszerek áfájánál nagyobb csökkentést lát szükségesnek, és hiányolja a kilábaláshoz szükséges intézkedéseket, a nagy elosztó rendszerek reformját szolgáló lépéseket.

Csányi ismételten megerősítette, hogy nem kíván politikai szerepet vállalni. Most sem keresték meg a Bajnai-kormányban való szerepvállalás érdekében - mondta. Az előrehozott választás az azzal járó időveszteség ellenére sem lett volna rossz megoldás, de a jelenlegi kormány programjával is ki lehet húzni a következő választásokig - fogalmazott az OTP vezére.

A bank közelgő közgyűlésével kapcsolatban azt mondta, hogy az igazgatóság azért javasolja a részvényeseknek a Moléhoz hasonló, részvényesenként 10 százalékos szavazati korlát bevezetését, hogy megelőzhessenek egy esetleges "lopakodó, csendes", ellenséges felvásárlást. Az persze korántsem biztos, hogy ezt a részvényesek elfogadják - tette hozzá Csányi.

A bankvezér megerősítette, hogy szerinte Soros György állt az OTP-papírok elleni tavalyi spekulációs támadás mögött, és nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy beszélt-e azóta a magyar származású amerikai üzletemberrel.