Komoly bajban van Magyarország az Atradius szerint

Vágólapra másolva!
Bizonytalannak látja a magyarországi recesszió végét, és a forint további visszaeséséből eredő fizetésképtelenségi hullámra figyelmeztet ország-elemzésében az Atradius hitelbiztosító.  
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A hitelbiztosító nem tartja reálisnak azokat a jóslatokat, amelyek jövőre fellendülést prognosztizálnak a magyar gazdaságban - áll a biztosító közleményében. Az uniós piacok pangása miatt visszaeső export és a megszorító intézkedések nyomán csökkenő belföldi kereslet további recessziót generál 2009 során, ez pedig továbbgyűrűzhet jövőre is. A piacok élénkülésére vonatkozó kilátások 2010-re bizonytalanok, a háztartásoknak és a vállalatoknak javítaniuk kell fizetési mérlegükön az elkövetkező években, ami továbbra is alacsonyan tartja a keresletet.

Az Atradius szerint a magyar gazdaság számára a legnagyobb kockázatot az uniós országok további gazdasági visszaesése, illetve az a kedvezőtlen pénzügyi környezet jelenti, amely a hazai valuta újbóli zuhanását eredményezheti. Egy további forintleértékelődés megemelheti a kereskedelmi hitelkockázatokat, legfőképp a belföldi irányultságú szektorokban.

Az országelemzés szerint egy újabb forintesés az euróban erősen eladósodott magán- és közszférára magasabb terheket róna, amely nemfizetésekhez, rosszabb esetben "fizetésképtelenségi bummhoz" vezetne.

Fizetésképtelenségtől tartanak

"A banki vállalati hitelezés befékeződésével párhuzamosan a korábbi érték két-háromszorosára nőtt a lejelentett késedelmes fizetések nagyságrendje tavaly október óta. A vállalatok veszteségeit a preventív hitelbiztosítási intézkedések csökkentették" - idézi a közlemény Vanek Balázst, az Atradius magyarországi fióktelepének vezetőjét.

Az elemzés szerint még az IMF program sikeres beépítése sem tudja garantálni a fizetőképességet. Jövőre a teljes külföldi adósságszolgálati rátája eléri a 38 százalékot, beleértve a 2009-2010-re vonatkozó rövid távú kötelezettségek 46 százalékos arányát. A közlemény szerint ezek a pénzügyi lyukak hozzáadódnak a jelenlegi könyvelési hiányhoz, amely bár csökken, a jövőben továbbra is jelentős lesz.

Az Atradius arra figyelmeztet, hogy 2009 végére Magyarország nemzetközi tartalékai előreláthatóan kevesebb mint 2 havi importfedezetre apadnak le.