A forint további zuhanásától tart a hitelbiztosító

Vágólapra másolva!
Bizonytalannak látja a magyarországi recesszió végét, és a forint további visszaeséséből eredő fizetésképtelenségi hullámra figyelmeztet az Atradius szerdán megjelent országelemzésében. A nemzetközi hitelbiztosító már háromszoros emelkedést tapasztalt a késedelmes fizetésekben a banki finanszírozás szigorodásával.
Vágólapra másolva!

Nem tartja reálisnak azokat a jóslatokat az Atradius, amelyek 2010-re fellendülést prognosztizálnak a magyar gazdaságban. A hitelbiztosító szerint az uniós piacok pangása miatt visszaeső export és a megszorító intézkedések nyomán csökkenő belföldi kereslet további recessziót generál 2009 során, és ez továbbgyűrűzhet jövőre is.

A piacok élénkülésére vonatkozó kilátások 2010-re bizonytalanok, a háztartásoknak és vállalatoknak javítaniuk kell fizetési mérlegükön az elkövetkező években, ami továbbra is alacsonyan tartja a keresletet.

Forintzuhanás és fizetésképtelenség

Az Atradius szerint a magyar gazdaság számára a legnagyobb kockázatot az uniós országok további gazdasági visszaesése, illetve az a kedvezőtlen pénzügyi környezet jelenti, amely a hazai valuta újbóli zuhanását eredményezheti. Bármilyen további forintleértékelődés megemeli a kereskedelmi hitelkockázatokat, legfőképp a belföldi irányultságú szektorokban.

Egy újabb forintesés az euróban erősen eladósodott magán- és közszférára magasabb terheket róna, amely nemfizetésekhez, rosszabb esetben "fizetésképtelenségi bummhoz" vezetne.

Az IMF-program sem csodaszer

"A banki vállalti hitelezés befékeződésével párhuzamosan a korábbi érték két-háromszorosára nőtt a lejelentett késedelmes fizetések nagyságrendje tavaly október óta. A vállalatok veszteségeit a preventív hitelbiztosítási intézkedések csökkentették" - fejtette ki Vanek Balázs, az Atradius magyarországi fióktelepének vezetője.

Az országelemzés szerint még az IMF-program sikeres beépítése sem tudja garantálni a fizetőképességet: 2010-re a teljes külföldi adósságszolgálati rátája eléri a 38 százalékot, beleértve a 2009-2010-re vonatkozó rövidtávú kötelezettségek 46 százalékos arányát. Ezek a pénzügyi lyukak hozzáadódnak a jelenlegi könyvelési hiányhoz, amely bár csökken, a jövőben továbbra is jelentős lesz. Az Atradius arra figyelmeztet, hogy 2009 végére Magyarország nemzetközi tartalékai előreláthatóan kevesebb, mint 2 havi importfedezetre apadnak le.