Furcsa szabotázzsal harcolnak a franciák

Vágólapra másolva!
Olcsóbb díjszabásra állították át több százezer párizsi háztartásban a villany- és a gázórákat kedden a francia áram és gázszolgáltató, az EDF és a GDF sztrájkoló dolgozói. Volt, ahol a fizetésképtelen fogyasztóknak visszakapcsolták a korábban lekapcsolt mérőórákat.
Vágólapra másolva!

A keddi sztrájknapot - amelyen az EDF vezetősége szerint a 46 ezer foglalkoztatott 12 százaléka nem vette fel a munkát - tüntetés is kísérte az EDF székháza előtt, amelynek során a háromszáz tüntető közül többen összecsaptak a rendőrökkel, de személyi sérülés nem történt.

Az EDF és a GDF dolgozóinak egy része hetek óta akciókat szervez fizetésemelések érdekében, és tiltakozásul az ellen, hogy a tevékenységek egy részét külső cégeknek szervezik ki az energiavállalatok. Legutóbbi akciójuk során, múlt csütörtökön több órára elzárták a gázt, és lekapcsolták az áramot több tízezer háztartásban, ami ellen a fogyasztók hevesen tiltakoztak.

Miután a hétfői tárgyalások sem vezettek eredményre a vezetőséggel, kedden stratégiát váltottak a szakszervezetek, és az eddigieknél népszerűbb tiltakozási módon választottak: a párizsi régióban 350 ezer háztartásban éjszakai tarifára, azaz olcsóbb díjszabásra állították át az órákat.

Az a célunk, hogy csütörtökig az egész országban átállítsuk az órákat olcsóbb díjszabásra- közölte Maurice Marion, a CGT szakszervezet képviselője. A tiltakozó akcióval a szakszervezetek nem titkoltan szeretnék a lakosság támogatását megnyerni követeléseikhez. - Ezért a fizetésképtelen fogyasztóknak is visszakapcsoljuk az áramot - tette hozzá Dominique Villers, a CFTC szakszervezet részéről.

Eközben viszont az időszakos áramszünetek is folytatódnak, elsősorban a prefektúrák és a munkáltatók szövetségének, a MEDEF-nek a képviseletein, míg a kórházakat viszont állítólag ingyenes fogyasztásra állították át a sztrájkolók.