Vágólapra másolva!
Erősen - 56 százalékkal - csökkent az új autók eladása a román piacon az év első negyedében, a tavalyi év hasonló időszakához képest.
Vágólapra másolva!

A román autógyártók és -importőrök szövetsége (APIA) kedden közzétett statisztikai adatai szerint Romániában az esztendő első három hónapjában 29 674 új autó talált gazdára, míg 2008 első negyedévében 67 401 járművet értékesítettek.

Az autógyártók és -importőrök számára kedvező jelnek számíthat azonban, hogy márciusban 48,5 százalékkal nőtt az új autók eladása februárhoz képest, ugyanis az év harmadik hónapjában 13 484 új jármű talált gazdára, míg februárban csak 9 082 autót értékesítettek.

A Dacia gépkocsi továbbra is vezető helyen áll 26,2 százalékos piaci részesedéssel, bár ez az arány 2,9 százalékponttal kisebb, mint tavaly volt ugyanebben az időpontban.

A mostani első negyedévben 60 százalékkal csökkent a Dacia gépkocsik eladása a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Továbbra is az első negyedévi adatok szerint második helyen a Hyundai áll 10,8 százalékos piaci részesedéssel, harmadik pedig a Volkswagen, amely 8,9 százalékát birtokolja a román autópiacnak.