Negyedével zuhan a német acéltermelés

Vágólapra másolva!
Németországban a hatvanas évek óta nem tapasztalt mértékben, 25 százalékkal csökken a nyersacéltermelés az idén, a német acélipari szövetség (WVS) előrejelzése szerint.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A rendelésállomány januárban és februárban több mint 50 százalékkal kisebb volt az egy évvel azelőttinél. A keresletcsökkenés miatt a 15 németországi kohómű közül ötben átmenetileg leállt a termelés, a többi tíz átlagosan 60 százalékos kapacitással működik. Az ágazatban alkalmazott 94 ezer ember közül 45 ezer rövidített munkaidőben dolgozik.

Az idei első negyedévben világszerte 23 százalékkal esett vissza a nyersacéltermelés az egy évvel korábbi szintről, a WVS szerint. A világrangsorban hetedik Németországban 40 százalékos volt a csökkenés. A második negyedévben sem lehet javulásra számítani, áll a szervezet közleményében.

A németországi kohók tavaly összesen 45,8 millió tonna nyersacélt állítottak elő. A WVS szerint a mennyiség negyedével csökkenhet az idén, a termelés így a hatvanas évek eleje óta nem látott szintre csökkenhet.

A második félévben a német gazdaság egésze túljuthat a mélyponton, a WVS elemzése szerint. Erre utal például, hogy februárban némileg lassult a feldolgozóipari rendelésállomány zsugorodásának üteme, márciusban pedig az azt megelőző két hónaphoz hasonlóan emelkedett a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet üzleti várakozási mutatója, emlékeztet a közlemény, amely szerint most már az acélipari vállalkozások többsége is arra számít, hogy a helyzete javulni fog a második félévben.