Négyezer milliárd dolláros kárt okoz a válság

Vágólapra másolva!
A rossz hitelek és az eladhatatlan értékpapírokká átalakított befektetési eszközök összesen 4,1 ezer milliárd dolláros veszteséget okozhatnak 2010 végére. A recesszió és a hitelválság még nagyobb terhet rak a pénzintézetekre - tette közzé kedden a Nemzetközi Valutaalap (IMF).
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A bankok kénytelenek magukra vállalni a leírások 61 százalékát, míg a biztosítók, nyugdíjalapok és más nem bankként működő pénzügyi szervezetek a maradékot - olvasható a kedden publikált IMF-beszámolóban, amely a nemzetközi pénzügyi rendszerről szól.

Az IMF szerint az amerikai pénzintézeteknél 2,7 ezer milliárd dolláros veszteség keletkezik, ami jelentős növekedés a januárban becsült 2,2 ezer milliárdnál és az októberben előrejelzett 1,4 ezer milliárd dollárnál.

Ha nem cselekednek a kormányok, és nem segítik a pénzügyi rendszert, a bankok várhatóan visszafogják a hitelezést a következő hónapokban - írja az IMF tanulmánya -, így tovább romolhat a globális gazdasági helyzet, amelyhez fogható lassulás hat évtizede nem következett be a Valutaalap szerint.

A most nyilvánosságra hozott 4,1 ezer milliárd dolláros globális veszteség-előrejelzés újdonságnak számít az IMF esetében, mert ebbe az adatba beleszámították immár az európai és a japán hiteleket és értékpapírokat is - írja a Bloomberg hírügynökség.