Újabb főnöktúsz Franciaországban

Vágólapra másolva!
Több hónapos sztrájkot és időszakos gyárfoglalást követően a franciaországi igazgató és a személyzeti vezető bezárásával tiltakoznak az amerikai Molex csoport délnyugat-franciaországi gyárának dolgozói telephelyük tervezett felszámolása ellen.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

"A két vezetőt hétfő délután zártuk be, hoztunk nekik ennivalót és matracokat, azon töltötték az éjszakát" - közölte Pierre Bellegarde, a CGT szakszervezet helyi vezetője.

A világ egyik legnagyobb csatlakozógyártó cégének vezetősége a válságra hivatkozva tavaly jelentette be, hogy idén becsukja a Villemur-sur-Tarnban található üzemét, és a 283 dolgozó többségét elbocsátják. A szakszervezetek azt követelik, hogy a szerintük Hollandiába átszervezett gyártást azonnal telepítsék vissza Franciaországba, és fizessenek 100 millió eurós kártérítést az üzemnek, amiért "befektetés nélkül ellopták az itteni tudást".

"Szó sem lehet ilyen körülmények között tárgyalásokról" - mondta Marcus Kerriou, a bezárt igazgató kamerák kereszttűzében. - "Két órát aludtunk az éjjel, fáradtak vagyunk."

A vezetőség a rendőrség beavatkozását kérte, amely egyelőre nem tett eleget a kérésnek, hanem felkérte a Felső-Garonne (Haute-Garonne) megyei munkaügyi hivatalt a két fél közti közvetítésre, ami kedden megkezdődött.

Az elmúlt hetekben tucatnyi főnök-túszejtési akció történt Franciaországban a sorozatosan bejelentett létszámleépítések ellen tiltakozásul, illetve a jobb végkielégítésért szervezett nyomásgyakorlás részeként.

Korábban a Caterpillar, a Sony, a Continental és a 3M cégek menedzsereit ejtették túszul a francia dolgozók. A Sony esetében sikerült némileg jobb feltételeket kiharcolniuk, amikor a végkielégítésről volt szó egy dél-franciaországi gyár bezárásakor.