Bizonytalanság az olajpiacon

Vágólapra másolva!
Az északi-tengeri Brent könnyűolaj júniusi szállításra kedd reggel 4 centtel olcsóbb, a nyugat-európai értéktőzsdék zárása után, hordónként 50,10 dolláron, 24 centtel drágább volt a hétfői zárónál. Hétfőn 3,49 dollárral olcsóbbodott.
Vágólapra másolva!

Kedden késő délután a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta hordója 46,03 dollár volt májusra, 15 centtel drágább a hétfői zárónál. Hétfőn 4,45 dollárral olcsóbbodott.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 429,75 dollár volt Londonban, 1,25 dollárral olcsóbb a hétfői zárónál. Hétfőn 27,50 dollárral olcsóbbodott.

Az értékpiacokhoz hasonlóan újabban az olajpiac is kétségek között vergődik: a gazdaság javulásáról szóló híreknek és reményeknek higgyen-e, vagy a saját szemének, amely még további visszaesést lát a felmérhető jövőben.

A kőolaj szabadpiacán az árak március második felétől megugrottak, a részvénypiacról indult "fellendülési spekulációban", amelyet az amerikai kormányzat újabb bankmentő és gazdaságélénkítő intézkedései tápláltak, azzal a reménnyel együtt, hogy a világválság hamarabb véget érhet a vártnál. A szabadpiaci olajárak 20-25 százalékkal magasabbak, mint év végén.

A valóság azonban időről-időre kiigazításra készteti a befektetőket. Az amerikai energiaügyi minisztérium ismét csökkentette előrejelzését: legújabb jóslata az idei kőolaj-világfogyasztásra napi átlagban 84,09 hordó, napi 1,56 millió hordóval kevesebb a tavalyi világfogyasztásnál. Márciusban napi 84,27 millió hordós, februárban még napi 84,7 millió hordós világfogyasztást jósolt erre az évre. A jövő évi előrejelzését ellenben napi 70 ezer hordóval napi 85,22 millió hordóra növelte. Emelte az amerikai referenciafajta (WTI) idei átlagárára szóló előrejelzését is: 53 dollárra. Márciusban 42 dollárt, februárban 43 dollárt jósolt. A jövő évi átlagárjóslata most 63 dollár.

Az előrejelzések piaci hatását azonban ellensúlyozza, hogy szakértők egyszersmind a kutatás-fejlesztés lassulását jelzik a nehezebben, drágábban kitermelhető lelőhelyeken, például az Északi-tengeren - ez későbbi olajszűke veszélyével jár -, és arra is felfigyelnek, hogy a világ második számú fogyasztó országában, Kínában márciusban a tavaly márciusihoz képest ugyan még kisebb volt az olajimport, de az előző hónaphoz képest ugrásszerűen nőtt, együtt az ipari termelés föllendülésével.