Vágólapra másolva!
Hivatalosan javaslatot tett az Európai Bizottság kedden arra, hogy Magyarország és Lettország után az Európai Unió Romániát is pénzügyi támogatással segítse a nemzetközi válság okozta nehézségek leküzdésében.
Vágólapra másolva!

Az EU végrehajtó testülete keddi strasbourgi ülésén hagyta jóvá a javaslatot, amelyben 5 milliárd eurónyi támogatást ajánlanak Bukarest javára. A javaslatot még a tagországok pénzügyminiszterei is jóváhagyják.

Az uniós segítség része annak a majdnem 20 milliárd eurós keretnek, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében és a vele megállapodott feltételekkel a Nemzetközi Valutaalap (12,95 milliárd euró), az EU, a Világbank (1 milliárd euró), az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és más nemzetközi pénzintézetek (összesen 1 milliárd euró) nyújtanak Romániának a válság elleni küzdelemre.

Romániának - akárcsak a két korábbi kedvezményezett országnak - feltételül szabták "a gazdaságot egészséges és fenntartható alapokra helyező", átfogó pénzügyi program terv szerinti végrehajtását. Ennek egyik kulcseleme az államháztartási hiány 5,1 százalékra szorítása idén a hazai össztermékhez (GDP) képest. 2011-re a hiánynak 3 százalék alá kell csökkennie.

Magyarország 6,5 milliárd eurós, Lettország 3,1 milliárd eurós keretet kapott az EU-tól, szintén nagyobb, IMF szervezte csomag részeként. Az EU időközben döntött arról is, hogy az euróövezeten kívüli EU-tagállamok segítését szolgáló keretet a jelenlegi 25 milliárdról 50 milliárd euróra emelik. Március végén a brüsszeli bizottság és az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsa már jelezte, hogy támogatni szándékozik a válság miatt szorult helyzetbe került Romániát.