Homályos adóterv, ingatlanadó, zuhant az OTP, maradt az alapkamat - válsághíradó

Vágólapra másolva!
Homályos a Bajnai-kabinet adóterve, bevezethető az ingatlanadó, az ekho már 2010-ben megszűnhet. Nem változott a jegybanki alapkamat pénteken, ami megosztotta a külföldi elemzőket. Gyengült a forint, a BUX az OTP-vel zuhant. Nem adnak önerő nélkül lakáshitelt a bankok és lejtőn az áramfogyasztás a válság miatt. A GM már ingyen is adná az Opelt, 8 éves csúcson az orosz munkanélküliség Ororszországban. Válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Egyelőre nem tudni, hogy a szuperbruttósítás hatására hogyan változhat a magányszemélyek szja-terhelése az egyes jövedelemkategóriákban. Az [origo] által megkérdezett szakértők szerint a Bajnai-kabinet adópakkjában sok a gesztus értékű intézkedés.

Oszkó Péter szerint bevezethető az ingatlanadó, az ekho pedig akár már 2010-ben megszűnhet. A hétfőn esküt tett pénzügyminiszter újságíróknak úgy nyilatkozott: a parlament várhatóan két részletben tárgyalja majd az adócsomagot, először a 2009-es szabályokat, majd később a jövő évi átalakításokat veszik sorra.

Több ponton is megköti az alkotmány Bajnai Gordon kezét a vasárnap kihirdetett megszorításokkal kapcsolatban. Nem véletlenül ismételte meg a miniszterelnök többször, hogy mindent alkotmányosan fog levezényelni: tizennégy éve a Bokros-csomag egyes elemei elbuktak az Alkotmánybíróságon.

Pozitívan fogadta a külföldi sajtó Bajnait. A Magyarország előtt álló gazdasági nehézségek és a Bajnai Gordon beiktatása alatt zajló utcai tüntetés volt leginkább a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjában az új magyar kormány okán.

Amint arra az elemzők többsége számított is, nem változtatott a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén.

Eltérő véleményeket fogalmaztak meg londoni elemzők a további magyarországi pénzügypolitikai pálya irányáról az MNB hétfői kamattartó döntése után, amely változatlan szinten hagyta a kamatot. Kamatcsökkentési és kamatemelési várakozás egyaránt szerepelt az előrejelzésekben, függően attól, hogy a forint gyengesége vagy a recesszió mélysége lesz-e az kamatpályát kijelölő fő tényező.

Lejtőn az áramfogyasztás. Március közepéig 4,5 százalékkal csökkent a villamosenergia-fogyasztás Magyarországon.

A válság miatt ma már a bankok önerő nélkül nem adnak lakáshitelt az ügyfeleknek, a szerződéskötéshez legalább az ingatlan árának a felét kell előteremteni .

A GM nyilvánvalóan kész arra, hogy leadja az Opel többségi részesedését - írja hétfő reggel a német Spiegel Online. A lap szerint ráadásul arról van szó, hogy a GM ingyen is odaadná az Opelt, az új tulajdonosnak mindössze egyetlen feltételt kellene teljesítenie. Ez a feltétel azonban nem mellékes: az új gazdának több száz millió eurót kellene invesztálnia a GM német leányvállalatába.

Újabb részlegét adja el az UBS. A svájci nagybank mintegy 2,5 milliárd dollárért eladja brazíliai leányvállalatát, az UBS Pactualt a BTG Investments csoportnak - jelentette be a svájci bank hétfőn.

A Nemzetközi Valutalap (IMF) még tovább rontja a világgazdaságra vonatkozó idei előrejelzését. Dominique Strauss-Kahn vezérigazgató a Handelsblatt című lapnak nyilatkozta: a globális visszaesés 2009-ben erőteljesebb lesz, mint a márciusban jósolt 0,5-1 százalék közötti visszaesés.

A Kommerszant című orosz gazdasági lap címoldalon számolt be hétfőn arról, hogy folytatódik a Szurgutnyeftyegaz Mol-részvényvásárlása körüli botrány Magyarországon, miközben a Mol vezetősége tovább erősíti védelmi pozícióit.

Válságban minden "fillérre" szükség van, így a gazdaságmentő programok és csomagok mellett az egyes állampolgárok segítsége is felvetődik. A sokat hivatkozott, a gyakorlatban mégis kevesek által követett "hazafias gazdasági viselkedés" - mely szerint hazai gyártású termékek vásárlásával segítsük a nemzetgazdaságot - kétségkívül látványos, de jótékony hatása kétséges. Léteznek azonban olyan állampolgári viselkedésformák, amelyek segíthetnek, bár konkrét hatásuk nehezen becsülhető.

A német gazdaság még mélyebbre süllyedt a recesszióba az első negyedévben, a német központi bank (Bundesbank) hétfőn kiadott, áprilisi jelentése szerint. Elemzők és gazdaságkutató intézetek 4-7 százalék közötti GDP-csökkenést valószínűsítenek Németországnak egész évre.

Több mint húsz szállodaprojektet állítottak le Budapesten a magasabb kockázat, így a turizmus visszaesése és a szállodai beruházások nehezebb átalakíthatósága miatt. Az Ablon szerint ugyanakkor a gyenge forint miatt Magyarország vonzó célponttá válhat a külföldi, főleg német utazók számára. Az olcsóbb szállásokat kereső turisták arányának növekedése miatt a három-négycsillagos belvárosi szállodák pozíciói erősödhetnek a jövőben.

A Bognár Szörp Kft. csoportos létszámleépítéssel elküldi 132 dolgozóját, a munkaviszonyuk megszűnése után - már a felmondási idő alatt is - új cég foglalkoztatja a régi munkavállalók egy részét - tájékoztatta hétfőn az MTI-t az újonnan alakult Pölöskei Szörp Kft. ügyvezetője.

A munkaviszony 30 napon belüli megszűnéséről értesítik a lábatlani Piszke Papír Zrt. eddig megmaradt 263 dolgozóját - tájékoztatott hétfőn a gyár üzemi tanácsának elnöke.

Fordulat jelei látszanak a mély recessziótól szenvedő brit gazdaságban a hatalmas pénzügyi és költségvetési ösztönzők hatására, de fellendülés csak 2011-ben kezdődhet, és a londoni City pénzügyi szolgáltatóinál dolgozók száma jó eséllyel csak három év múlva éri el a tíz évvel ezelőtti szintet - áll vezető londoni elemző házak hétfőn kiadott új előrejelzéseiben.

Az Oracle 7,4 milliárd dollárért megveszi a Sun Microsystemset. A cég érdeklődésének középpontjába azután került a Sun, miután az International Business Machines (IBM) és a Sun között zajló tárgyalások összeomlottak.

Veszteséggel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók hétfőn. A befektetők elsősorban banki papírokat adtak el a hat hétig tartó ralli után, elsősorban azért, mert nem igazán bíznak a bankszektorban.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 379,14 pontos, 2,98 százalékos csökkenéssel, 12 323,36 ponton zárt hétfőn. A vezető részvények közül különösen az OTP bukott nagyot: a papírok 6,81 százalékot veszítettek értékükből.

A forint átmenetileg a 300 forint/eurós szintet is átlépte néhány pillanatra hétfőn, de a magyar deviza a délutáni zárásra 299,50 körül stabilizálódni látszott. A forint gyengülését elsősorban nemzetközi tendenciák, a jen és a dollár erősödése okozta.

Több mint egymilliárd eurót kölcsönöz a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) a Cseh Köztársaság. Az 1,03 milliárd eurós ügyletet hétfőn hagyta jóvá a prágai kormány.

Mintegy 1,8 millió orosz vesztette el állását az idei első negyedben, ezzel nyolcéves csúcsra, 9,5 százalékra szökött a munkanélküliség az első negyedben Oroszországban.Átkutatták a nyomozók a bolíviában lelőtt Rózsa-Flores Eduardo Nógrád megyei házát. Az MTI szerint a rendőrség lőfegyvereket foglalt le és lőfegyverrel visszaélés miatt nyomoz. A férfi barátnője szerint Rózsa-Flores otthonában katonai relikviákat gyűjtött, de a fegyvereket nem használta.

Mostantól az azonos nemű párok is regisztrálhatják kapcsolatukat, a Parlament ugyanis hétfőn elfogadta a bejegyzett élettársi viszonyról szóló törvényt. Az élettársi kapcsolatról egyszer már hoztak törvényt, azt azonban az Alkotmánybíróság tavaly megsemmisítette.