Vágólapra másolva!
A német gazdaság még mélyebbre süllyedt a recesszióba az első negyedévben, a német központi bank (Bundesbank) hétfőn kiadott, áprilisi jelentése szerint. Elemzők és gazdaságkutató intézetek 4-7 százalék közötti GDP-csökkenést valószínűsítenek Németországnak egész évre.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Németország hazai összterméke (GDP) a tavalyi utolsó negyedévben 2,1 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest szezonális és naptári kiigazítással, változatlan áron. Ez volt a legnagyobb visszaesés egy negyedéven belül az ország 1990-es újraegyesítése óta, annak ellenére, hogy a foglalkoztatás mértéke is rekordot döntött (40,8 millió fő).

A gazdasági visszaesést a korábbi években gyorsan gyarapodó beruházások, a meredeken növekvő export és a legalább stagnáló, alig emelkedő lakossági fogyasztás egyidejű csökkenésével magyarázták. A tavalyi utolsó negyedben már harmadik negyedéve csökkent a GDP negyedévről negyedévre. A megelőző két negyedévben rendre 0,5-0,5 százalékos GDP-csökkenést mértek az előzőhöz képest.

A GDP idei alakulásáról május 15-én közöl majd adatokat a szövetségi statisztikai hivatal, de az bizonyos, hogy a recessziós tendencia tovább erősödött az első negyedévben. A mostani adatok éles ellentétben állnak a gazdasági válságot megelőző időszakkal, amikor 2007-ben 2,5 százalékkal, 2006-ban 3,0 százalékkal - tíz éven belül a leggyorsabban - nőtt a német gazdaság.