A brit gazdaság 2011-ben érheti el a tíz évvel ezelőtti szintet

Vágólapra másolva!
Fordulat jelei látszanak a mély recessziótól szenvedő brit gazdaságban a hatalmas pénzügyi és költségvetési ösztönzők hatására, de fellendülés csak 2011-ben kezdődhet, és a londoni City pénzügyi szolgáltatóinál dolgozók száma jó eséllyel csak három év múlva éri el a tíz évvel ezelőtti szintet - áll vezető londoni elemző házak hétfőn kiadott új előrejelzéseiben.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfői becslésében azzal számol, hogy a 2008-ban elvesztett 28 ezer befektetési banki munkakör után az idén további 29 ezer - vagyis két év alatt összesen 57 ezer - bankári és szolgáltatói állás szűnik meg a londoni pénzügyi központban. Ez 16 százalékos leépítést jelent a 2007-es foglalkoztatási csúcshoz képest, amikor is átlagosan 353 ezren dolgoztak a City pénzügyi szektorában.

A ház azzal számol, hogy 2010-től fokozatosan emelkedni fog a londoni pénzügyi szolgáltatási munkakörökben foglalkoztatottak száma, amely - az idei évre várt 295 ezer után - 2012-ben átlagosan 313 ezer lesz. Ez is azonban csak a 1999-ben mért szintnek felelne meg.

Még nem állt helyre a bizalom

A bankközi hitelpiacon a felárak még mindig magasabbak, a hitelforgalom pedig alacsonyabb a korábbi időszakokban mértnél, a bankok azonban működnek, a piacokon bizonyos mértékig helyreállt a stabilitás, és "a legrosszabb már mögöttünk van", áll a CEBR hétfői londoni elemzésében.

A cég dicséri a brit kormány banki tőkepótló és betétvédelmi intézkedéseit, valamint a meredek jegybanki kamatcsökkentéseket, amelyek mind hozzájárultak a piaci bizalom helyreállításához.