Kommerszant: Új verzió a Szurgut-Mol ügyletről

Vágólapra másolva!
A Kommerszant című orosz gazdasági lap címoldalon számolt be hétfőn arról, hogy folytatódik a Szurgutnyeftyegaz Mol-részvényvásárlása körüli botrány Magyarországon, miközben a Mol vezetősége tovább erősíti védelmi pozícióit. A Mol-menedzsment javaslata szerint a cég csütörtökre tervezett rendes közgyűlésén a nominális tulajdonosoktól megkövetelnék a tényleges tulajdonosok feltárását.
Vágólapra másolva!

A Kommerszant szerint a magyar politikusok új verzióval álltak elő a Szurgutnyeftyegaz befektetésének okairól, és azt vélik látni mögötte, hogy Oroszország akadályozni akarja a Nabucco terv megvalósulását, amelynek a Mol is részese.

A lap a Napi Gazdaság alapján idézte Németh Zsoltot, a parlament külügyi bizottságának elnökét (Fidesz), aki kijelentette, hogy azért vette meg a Mol 21,2 százalékát az osztrák OMV-től, hogy hozzáférjen a Nabucco gázvezeték terveihez.

"A cél Németh úr szerint az volt, hogy korlátozzák a Nabuccóba való befektetéseket, és előnyhöz juttassák a Gazprom konkurens gázvezetékét, a Déli Áramlatot" írta a lap. Magyarország részese az EU támogatta Nabucco-programnak és az orosz-olasz fővállalkozásban tervezett Déli Áramlatnak is.

Önvédelmi reflex

A Nabuccóhoz fűződő érdekek esetleges konfliktusa tovább élezi a feszültséget, amelyet a múlt héten lezárt Mol-részvényügylet keltett. Sólyom László magyar államfő már megígérte, hogy tanulmányozni fogja az üzlet lehetséges következményeit a magyar energiabiztonságra nézve. Emellett kérdést intézett az orosz nagykövetséghez, tájékoztatást kérve arról, milyen tervei vannak a Szurgutnyeftyegaznak a Mollal kapcsolatban.

A Mol vezetése, amely a hozzá közelálló struktúrákkal együtt a saját részvényei mintegy 40 százalékával rendelkezik, elutasítóan fogadta az orosz konszern megjelenését a részvényesek között. A Szurgutnyeftyegaz 1,4 milliárd eurót fizetett a csomagért, és arra számított, hogy kőolaját a magyar vállalat finomítóiban dolgozhatja fel.

A Mol azonban bejelentette, hogy kizárólag pénzügyi befektetőnek tekinti a konszernt, és szinte azonnal közölte: nem fizet osztalékot tavalyról. Mi több: a csütörtökre tervezett rendes közgyűlésen az alapszabály olyan módosításait terjesztik majd elő, amelyek a nominális tulajdonosoktól megkövetelik a tényleges tulajdonosok feltárását. Ez azért lényeges, mert az orosz befektető tulajdonosi struktúrája jelenleg ismeretlen.

A Szurgutnyeftyegaznál mindezt nem kommentálták az orosz külügyminisztérium viszont már április 9-én "a gazdasági szereplők lépéseinek felesleges átpolitizálását" látta a magyar nyilatkozatokban.

Valentyin Nyesztyerov, a Troika Dialog befektetési társaság szakértője azonban a Kommerszantnak nyilatkozva úgy vélekedett: a Szurgutnyeftyegaz aligha önállóan döntött a Mol-rész megvásárlásáról, hiszen közismerten és hagyományosan konzervatív magatartást tanúsít az európai vagyontárgyak vásárlása terén.