Vágólapra másolva!
Eltérő véleményeket fogalmaztak meg londoni elemzők a további magyarországi pénzügypolitikai pálya irányáról az MNB hétfői kamattartó döntése után, amely változatlan szinten hagyta a kamatot. Kamatcsökkentési és kamatemelési várakozás egyaránt szerepelt az előrejelzésekben, függően attól, hogy a forint gyengesége vagy a recesszió mélysége lesz-e az kamatpályát kijelölő fő tényező.
Vágólapra másolva!

Neil Shearing, a Capital Economics közgazdásza a magyar jegybanki kamatot 9,5 százalékon tartó hétfői döntés után az MTI-nek azt mondta: előbb-utóbb kamatcsökkentésnek kell következnie, "ha nem ebben a negyedévben, akkor a következőben". A Capital Economics 7,5 százalékos magyarországi gazdasági visszaeséssel számol az idén. Ez olyan mértékű zuhanás, amely végül pénzügypolitikai enyhítést tesz szükségessé, tette hozzá. A Capital Economics magyarországi recessziós előrejelzése legsúlyosabb a Cityben.

A JP Morgan elemzése szerint a ház a magyar ipari termelési érték vártnál nagyobb zsugorodása miatt az eddigi 4,5 százalékról 5,5 százalékra módosította a magyarországi GDP-érték idei visszaesésére adott becslését. A cég azonban hozzátette: az új miniszterelnök által körvonalazott takarékossági csomaggal együtt a magyar GDP-érték idei visszaesése "jóval meghaladhatja" a 6 százalékot is.

A Standard & Poor's hitelminősítő a múlt hónap végén a befektetésre ajánlott sáv alsó szélére, "BBB mínusz"-ra rontotta a magyar szuverén adósosztályzatot. A hétfői kamatdöntéshez fűzött indoklásában 6 százalékos magyar GDP-mínuszt valószínűsített 2009-re.

Vannak ugyanakkor ennél enyhébb citybeli előrejelzések is a magyarországi recesszióra. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének jelenleg érvényes prognózisa szerint a magyar GDP-érték az idén 4,5 százalékkal csökken, a Fitch Ratings hitelminősítő Londonban nemrég kiadott feltörekvő európai helyzetértékelésében pedig 5 százalékos egész éves idei magyarországi visszaesést valószínűsített.

Nemzetközi nyomás a forinton

Wike Groenenberg, a Citigroup felzárkózó piacokért felelős csoportjának igazgatója a kamattartásról hozott hétfői MNB-döntés után az MTI-nek ugyanakkor azt mondta: a súlyos recesszió ellenére a magyar pénzügypolitikát "teljes egészében" a forintárfolyam határozza meg. Groenenberg szerint a kockázatok a forint további gyengülése felé hatnak, és így megvan annak is a kockázata, hogy az MNB a következő hónapokban kamatot emel. A Citigroup vezető szakértője azt mondta: ennek időzítését nehéz megjósolni, mivel ez elsősorban a globális kockázatvállalási hajlamtól függ, semmint a magyarországi fejleményektől. Ha az euró forintárfolyama visszaemelkedik a 310-320-as sávba, akkor a Monetáris Tanács tagjainak többsége már a kamatemelés mellett dönthet.

Groenenberg szerint nem elsősorban ez az árfolyamsáv lenne a meghatározó - a forint járt már ebben a sávban anélkül, hogy az MNB kamatot emelt volna -, hanem az, hogy a forint tartósan megmarad-e ilyen árfolyamszinten. A magyar valutának hosszabb ideig ezen a szinten kell maradnia ahhoz, hogy a jegybank kamatot emeljen, mondta a Citgroup londoni igazgatója, aki ugyanakkor 50 százaléknál nagyobb esélyűnek nevezte a három hónapon belüli MNB-kamatemelést.