Vágólapra másolva!
Komoly esésbe kezdett az OTP hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), az ok feltehetően a bankpapír leminősítése, illetve alacsony céláron való tartása. A Mol is mínuszba került.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kevéssel dél után a BUX 442 pontos, azaz 3,45 százalékos mínuszban volt a pénteki záráshoz képest. A nagy vesztes az OTP, a bankrészvény 6,46 százalékos csökkenést mutatott, de sokat esett a Mol is (az olajpapír értékvesztése 4,74 százalékos volt).

A világ tőzsdéin is csökkennek a részvényárak, de jóval kisebb mértékben, mint Budapesten. A londoni FTSE-100 index 1,27 százalékos, a frankfurti DAX 2,57 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 2,24 százalékos mínuszban kezdte a délutánt.

A magyar papírok lejtmenetében a rossz nemzetközi hangulaton túl az is szerepet játszhatott, hogy mind az OTP, mind pedig a Mol esetében kedvezőtlen értékelések jelentek meg a közelmúltban.

"Az OTP esetében a UBS svájci bank eladásra vonatkozó ajánlása újdonság ugyan, de nem valódi meglepetés, ugyanis a svájci óriásbank már korábban is eladásra javasolta a hazai bankpapírt. A UBS 1750 forintos célárat jelölt meg az OTP esetében, ennél korábban voltak alacsonyabb értékek is, tehát ez sem számít kirívóan alacsonynak" - az [origo] által megkérdezett szakértő szerint.

A válig tőzsdéin vegyesen szerepelnek a bankpapírok, a londoni tőzsdén például 5 százalék körüli pluszt mutatott a Royal Bank of Scotland részvénye, miközben a közép-európai térségben esnek az árak. A bécsi tőzsdén is ütik a bankokat, az Erste és a Raiffeisen jegyzése egyaránt több mint 6 százalékos mínuszban volt dél körül. Prágában a Komercni Banka, Varsóban a Pekao egyaránt 2 százalék körül süllyedést hozott össze ugyaneddig.

A Mol esetében az ING javasolt még pénteken eladást, a korábbi tartás helyett. Ennek egyik oka az volt, hogy az orosz Szurgutnyeftyegaz jelentős részesedést szerzett a magyar olajtársaságban.