Elajándékozná tulajdonosa az Opelt

Vágólapra másolva!
A General Motors nyilvánvalóan kész arra, hogy leadja az Opel többségi részesedését - írja hétfő reggel a német Spiegel Online. A lap szerint ráadásul arról van szó, hogy a GM ingyen is odaadná az Opelt, az új tulajdonosnak mindössze egyetlen feltételt kellene teljesítenie. Ez a feltétel azonban nem mellékes: az új gazdának több száz millió eurót kellene invesztálnia a GM német leányvállalatába.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A General Motors "ingyenes akciójáról" elsőként a Financial Times írt. Az Opellel együtt a brit Vauxhall gyártól is megszabadulna a befektetési ígéretek fejében az amerikai cég, a minimális invesztíció pedig 500 millió euró lenne a hírek szerint. Leadná a GM a svéd Saabot is.

A Spiegel szerint több mint féltucat potenciális vevő jelentkezett az Opelért a General Motorsnál. Eddig egyedül a Fiat cáfolta, hogy ajánlatot tenne a német cégre.

Mindent felülír a csődveszély

A Spiegel emlékeztet arra, hogy a GM-et a csőd fenyegeti. A fizetésképtelenséget, illetve a megszűnést elkerülendő, a cég most igyekszik számos márkájától megválni. Mindez azért okoz nehézséget, mert néhány modell gyártási platformját különböző cégek birtokolják, így ezt a márkadzsungelt nehéz felszámolni.

A GM-nél mindenesetre a korábbi tervekkel ellentétben immár olyan tervek is felmerültek, hogy az Opel vásárlójának szabadalmakat és kintlévőségeket is átadnának, korábban a cégközpont akarta megtartani az értékesebb jogokat.

Egy cégbe vinnék a Saabot és az Opelt

A GM szeretné egyébként az Opelt és a Saabot egyetlen cégcsoportba tömöríteni, amelynek székhelye Németországban lenne. Az új csoport életképességét úgy biztosítanák, hogy Németországgal az élen több európai ország összesen 3,3 milliárd eurós garanciát adna.

Amerikában a GM mindezeken kívül a Hummer és a Saturn márkáktól is meg kíván válni. Ugyanakkor felmerült a Bloomberg szerint az is, hogy a Pontiactól és a GMC-től is kénytelen lesz megszabadulni a General Motors, amely így csak a Chevrolet, a Cadillac és a Buick márkákat tartaná meg.