Húsz szállodaprojekt állt le Pesten

Vágólapra másolva!
Több mint húsz szállodaprojektet állítottak le Budapesten a magasabb kockázat, így a turizmus visszaesése és a szállodai beruházások nehezebb átalakíthatósága miatt. Az Ablon szerint ugyanakkor a gyenge forint miatt Magyarország vonzó célponttá válhat a külföldi, főleg német utazók számára. Az olcsóbb szállásokat kereső turisták arányának növekedése miatt a három-négycsillagos belvárosi szállodák pozíciói erősödhetnek a jövőben.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A hoteleladások 2008-ban jelentősen visszaestek az egész világon, legerősebben az utolsó negyedévben, főleg a finanszírozási feltételek romlása miatt. Magyarországon is lelassultak a szállodafejlesztések, hiszen a válság hatására a finanszírozó bankok körültekintőbbek, óvatosabbak lettek.

Kedvezőtlen fejlemény, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2009 februárjában alig 27 százalék volt a szállodai szobák kihasználtsága Budapesten, 10 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A finanszírozó bankok kockázatát a turizmus visszaesése mellett az is növeli, hogy a szállodai beruházások nehezen alakíthatók át más fejlesztésekké, így például irodákká vagy kiskereskedelmi egységekké.

Az Ablon szerint az ötcsillagos szállodák népszerűsége várhatóan csökkeni fog, és a szabadidős turizmus még hangsúlyosabban elmozdul a három- és négycsillagos szállodák irányába, így ezek könnyebben vészelhetik át a válságot. Az utazók költségérzékenysége miatt kisebb igény várható a szállodák által nyújtott extra szolgáltatásokra és a hangsúly inkább a szobák méretére, a kényelemre és a hotel elhelyezkedésére helyeződik át.

Itthon 2009-ben várhatóan 600-700 hotelszobát adnak át. Az átadásra kerülő szobák 87 százaléka már a négycsillagosok közé tartozik, és csak 13 százaléka lesz majd ötcsillagos. Bíztató, hogy a mostani projektleállások ellenére, a közép-kelet-európai térség már a közeljövőben jóval előnyösebb lesz a hotelfejlesztés szempontjából, mint Nyugat-Európa.

Az Ablon szerint ugyanakkor a gyenge forint miatt Magyarország vonzó célponttá válhat a külföldi, főleg német utazók számára, ez derül ki a berlini nemzetközi turisztikai börze legutóbbi felméréséből. Budapest előnyösebb helyzetben van a vidéki városokhoz képest, mert a beutazó vendégek 75 százalékának a főváros az úticélja és döntő többségük szállodában száll meg. A főváros vonzerejéhez hozzátartozik, hogy a régió környező országaihoz és városaihoz viszonyítva a budapesti szállodák viszonylag alacsony árszintűek.