Átszivárgott a 300-as szinten a forint

Vágólapra másolva!
A forint átmenetileg a 300 forint/eurós szintet is átlépte néhány pillanatra hétfőn, de a magyar deviza a délutáni zárásra 299,50 körül stabilizálódni látszott. A forint gyengülését elsősorban nemzetközi tendenciák, a jen és a dollár erősödése okozta.  
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a gazdaság híreit!

A forint annak ellenére gyengült hétfőn, hogy különösebb magyar vonatkozású hírek nem voltak - mondta az [origo]-nak Kolba Miklós, az ING devizakereskedője.

A gyengülésben több tényező játszott szerepet, de ezek inkább technikai okokra és nemzetközi tendenciákra vezethetők vissza. Technikailag a forint néhány határt súrolt, így például a 300 forint/eurós értéket is tesztelte, kötöttek üzletet 300,20 forint/eurós árfolyamon is.

Ugyanakkor az úgynevezett technikai szintek jelenleg 299,50-es euróárfolyamnál nyújtanak támaszt a forintnak, így a 300-as szintet csak többszöri nekifutásra fogja várhatóan áttörni a forint, ha egyáltalán erre sor kerül. (A technikai támasz meglétét igazolja, hogy a pesti zárás után 299,50 körülire ment vissza az árfolyam a délutáni 300 körüli értékek után.)

A nemzetközi tendenciák viszont inkább gyengítették a forintot, hiszen a jen és a dollár is erősödött. E két deviza erősödése pedig általában az euró és vele együtt a forint gyengülését is magával hozhatja. A térség devizáinak külső támaszt ad ugyanakkor az IMF hajlandósága a kelet-közép-európai országok megsegítésére, ezért nem érzékelhető nagy nyomás a forintpiacon.